REVELL [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
172
Type XXVII B Seehund
German Submarine Type XXVII B
 • move

door: Jurgen Schot [ JURRIE ]

Geschiedenis

De Seehund (Nederlands: Zeehond) was type een mini-onderzeeboot van de Kriegsmarine. De officiŽle typenummers waren XXVII B, en later de 127. De Seehund werd in de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog ingezet en had twee bemanningsleden. De Seehund was een vervolg op de mini-onderzeeŽr Hecht (Snoek).

De eerste drie prototypes van de Seehund werden in september 1944 gebouwd door de Howaldtswerke-Deutsche Werft in Kiel. Een order van in totaal duizend exemplaren werd bij de volgende werven geplaatst:
U5001 - U5003 Howaldtswerke AG / Kiel
U5004 - U5100 Germaniawerft / Kiel
U5251 - U5350 Schichauwerft / Elbing
U5751 - U5800 KlŲckner / Ulm
U6251 - U6252 Schichauwerft / Elbing

Tot het einde van de oorlog werden van de Seehund 285 exemplaren gebouwd.
De Seehund was 11,865 meter lang en 1,684 meter breed en kon tot 30 meter diepte duiken.

De Seehunden konden door de geallieerde strijdkrachten moeilijk worden ontdekt en torpedeerden 93.000 BRT aan schepen. De eerste inzet vanuit de Nederlandse haven IJmuiden vond plaats op 1 januari 1945. Van de 18 uitgevaren Seehunde keerden er 16 niet terug. Bij de volgende opdracht werden 10 schepen ingezet, die allemaal verloren gingen. Daarna opereerden de Seehunde op kleinere schaal. Het bleek dat de geallieerden de schepen met sonar konden traceren.

De Kriegsmarine meldde dat op 24 februari 1945 de Franse destroyer La Combattante was getorpedeerd door de U-5330. La Combattante had op 14 juli 1944 generaal Charles de Gaulle naar Frankrijk gebracht. De melding van de Kriegsmarine klopte echter niet: La Combattante was op een mijn gelopen en de U-5330 had de Britse kabellegger Alert getorpedeerd.

In Nederland resteren slechts twee Seehunden, ťťn in Oorlogsmuseum Overloon en een wrak in bezit van het Bunker Museum IJmuiden, die de Seehund in 2013 hoopt te kunnen exposeren.
Bron: Wikipedia

Andere interessante informatie over de Seehund is te vinden op: uboat.net

De kit

De kit wordt geleverd in de bekende groene doos van Revell, welke aan de zijkant open gaat. Een typische Revell handleiding van in totaal 10 stappen is meegeleverd. Deze is goed te volgen, in tegenstelling tot andere Revell handleidingen. Mogelijk heeft dit te maken met het kleine aantal onderdelen.

In de doos is namelijk slechts 1 sprue geleverd waarop 42 onderdelen te vinden zijn. De sprue is verpakt in een hersluitbare plastic zak, iets wat ik nog niet eerder bij Revell heb gezien. De kit is eerder door ICM geleverd, mogelijk zat de ICM sprue ook in een dergelijke plastic zak. De onderdelen zijn redelijk gedetailleerd, maar het is niet 'top-of-the-line'. Wat opvalt is dat vrij veel onderdelen wat flash bevatten. Ook zijn sinkmarks, welke aan de binnenkant van de hull van de onderzeeboot zitten, aan de buitenkant van de onderzeeboot ook te zien wat wat opkuiswerk met zich mee zal brengen. Als laatste grote minpunt is het feit dat de glazen 'dome' op de bovenkant van de onderdeeboot in grijs plastic is uitgevoerd, terwijl dit uiteraard doorzichtig moet zijn. Ik ga zelf een lensje van hetzelfde formaat gebruiken om de dome te vervangen.

Ook is een decalvelletje meegeleverd waarmee de volgende twee uitvoeringen gemaakt kunnen worden:

- U-5022, Kiel, 1945
- U-5316, North Sea, 1945

De tweede optie (U-5316) is de interessantste qua kleuren, echter of deze daadwerkelijk ingezet is, is de vraag. Initieel kwam ik op de site van uboat.net uit, waar alleen U-5022 opgevoerd is bij de Kriegsmarine. Echter, op andere website kwam ik Seehunden tegen die niet in dit overzicht genoemd staan.

Conclusie

Een leuk kit van een vrij onbekend onderwerp. Door de beperkte grootte kan je deze onderzeeboot in schaal 1/72 toch nog ergens kwijt. De prijs is iets aan de hoge kant voor wat je ervoor krijgt
SAMENVATTING
Pluspunten: Interessant onderwerp Relatief weinig onderdelen
Minpunten: Dome in grijs plastic i.p.v. doorzichtig. Sinkmarks komen door in de buitenkant van de hull. Lichte vorm van flash
Eindoordeel: Een leuk klein kitje van een interessante ontwikkeling van het onderzeebootwapen
Waardering
70%
  Schaal: 1:72
  Artikelnummer: 05125
  Adviesprijs: 14,95 euro
  Datum Review: Jan 05, 2014
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 81.77%
  GEPRODUCEERD DOOR: 81.91%

Over Jurgen Schot (Jurrie)
VAN: DRENTHE, NETHERLANDS

Hello guys, I'm Jurrie, already modeling for some 15 years. Still going strong hehe, you can find my latest work on one of the On-Display pages or forums of the Benelux section. I usually build 1/35 WW2 armor and 1/48 WW2 aircraft. Greetz, Jurrie

Copyright ©2021 door Jurgen Schot [ JURRIE ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Wat zonde dat de dome niet is uitgevoerd in voorzichtig plastic. Al met al een leuke review. Ben benieuwd wat jij er op den duur van gaat maken Jurgen, weer terug naar de 1/72? Groet, Hilbert
JAN 05, 2014 - 05:02 AM
ziet er wel cool uit als zou ikzelf zijn grote broer bouwen van bronco volgens mij?
JAN 05, 2014 - 08:30 AM
Dit is eens iets anders dan wat we gewend zijn. Ik ben er zeker van dat met een beetje werk, hier een pracht-model kan neergezet worden.
JAN 05, 2014 - 10:16 AM
Ik denk het ook Danny! Het lijkt me een mooie kit om te bouwen. Voor dat bolle venster is vast wel een AM variant te vinden die wel doorzichtig is. Een een duikboot is qua vorm niet veel anders dan een vliegtuig. Jelger
JAN 05, 2014 - 09:33 PM
Thanks voor de reacties. Kit lijkt me inderdaad de moeite waard. @Jelger, ik ga een lensje gebruiken voor het glaswerk. Gr, Jurrie
JAN 29, 2014 - 06:05 AM
   
Advertentie


Foto's
Click image to enlarge
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
Advertentie