TANKOGRAD PUBLISHING [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Boek Review
Tankograd PT-76
Tankograd PT-76 Soviet & Warsaw Pact Amphibious Light Tank.
  • PT-76_Review_1_

door: Jurjen Zuijdendorp [ JURJEN ]

Introductie:

Het nieuwste boek in de serie van Tankograd, PT-76 Soviet & Warsaw Pact Amphibious Light Tank, is geschreven door de auteurs Alexander Koshchavtsev, Jim Kinnear en Fred Koch onder de copyright van Jochen Vollert. De publicatie valt onder de Soviet Special series en telt 64 pagina’s met 166 zwart/wit foto’s, 5 kleuren foto’s en een 1/35 schaaltekening. De teksten en bijschriften zijn in het Engels en Duits.

Het boek:

Omdat de opmars van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog veel tijd verloor vanwege waterbarričres, zag de Soviet Unie de noodzaak tot de ontwikkeling van een moderne amfibische tank. Zodoende werd op 6 augustus 1952 de PT-76 PT (Plavayushi Tank) – 76 (76.2 mm kanon) in productie genomen. Ondanks de leeftijd van het voertuig is het nog steeds door verschillende landen in dienst.

Na de introductie volgt een chronologische beschrijving van de verschillende productie modificaties van de PT-76. De onderstaande lijst geeft hiervan een beknopt overzicht.

R-39 Amphibious Light Tank
K-90 Amphibious Light Tank
PT-76: Productie modificaties tussen 1951 en 1969
PT-76 Family:
- PT-76B with 9k11 Malyutka ATGM System
- PT-76M
- Obiekt-906 (PT-85)

De beschrijvingen zijn zeer gedetailleerd, technisch en bieden een goed overzicht van de verschillende modificaties. Ondanks dat het verhaal redelijk technisch wordt gebracht is het voor de lezer zeer goed te begrijpen. De introductie wordt afgesloten met referentielijst van de gebruikte bronnen.

Soviet PT-76 met D-56T (Model 1951-1952)
Na het historisch overzicht wordt de lezer getrakteerd op een grote veelzijdigheid van zwart/wit foto’s van de eerste productie modellen. De foto’s zijn gespreid over tien pagina’s en zijn voorzien van interessant commentaar en bieden een gedetailleerde kijk op het betreffende voertuig(en).

Dit hoofdstuk wordt opgevolgd door verschillende PT-76 modellen. Te weten;

PT-76 met D-56TM/D-56TS
PT-76 Model 1955-1962
PT-76 Model 1951-1952 gemoderniseerd tot Prod. variant ‘B’
PT-76 Model 1962

Ook in dit hoofdstuk komen zeer verschillende soorten foto’s aan bod en geven een beeld van het veelzijdig gebruik van de PT-76. De lezer wordt gewezen op de verschillende modificaties en hoe deze te herkennen zijn. Tot slot wordt er een kort overzicht van foto’s gepresenteerd van de PT-76 in dienst van Warsaw Pact Countries.

Schaaltekening
Een zeer welkome toevoeging zijn de schaaltekeningen van de PT-76B en bieden de modelbouwer een goed referentiepunt. De tekeningen zijn in de schaal 1/35.

PT-76B in Detail
De auteurs gaan verder met een walkaround van 6 pagina’s van een Oost-Duitse PT-76B. Het is opvallend dat voor de walkaround is gekozen voor een zwart/wit foto benadering. Het exterieur is desondanks zeer goed in beeld gebracht, maar de interieur foto’s waren beter tot hun recht gekomen als deze in kleur waren geweest.

De walkaround wordt gevolgd door een iets kortere walkaround van vier pagina’s maar dan met betrekking tot een Soviet PT-76B.

PT-76 Varianten
De varianten die zijn besproken in het begin van de publicatie komen wederom aan bod en worden in dit hoofdstuk gevisualiseerd. De foto’s tonen een veelzijdig gebruik en geven aan dat de rol van de PT-76 nog lang niet is uitgespeeld.

Zoals de titel luidt; Tankograd PT-76 Soviet & Warsaw Pact Amphibious Light Tank, wordt er aandacht geschonken aan de Oost-Duitse en Poolse PT-76 varianten. Beide leden van het Warschau Pact hadden eigen specifieke modificaties. Naast een historisch overzicht worden de modificaties getoond aan de hand van verschillende foto’s.

Mocht de lezer de neiging hebben om de PT-76 ‘real life’ te zien, is er aan het eind van het boek een overzicht geplaatst met de locaties van Musea die een PT-76 in haar collectie hebben staan. Een zeer handige aanvulling!

Conclusie:

De Tankograd PT-76 is een zeer welkome aanvulling voor iedereen die serieus geďnteresseerd is in de historie, en het gebruik van dit veelzijdige voertuig. De vele foto’s van het voertuig in actie, en de detailfoto’s geven een zeer compleet beeld. De schaaltekeningen zullen voornamelijk de modelbouwers aanspreken en de gepresenteerde foto’s prikkelen tot een potentieel diorama. Het enige wat beter had gekund is het gebruik van kleurenfoto’s in het walkaround hoofdstuk.
SAMENVATTING
Pluspunten: Vele goede foto's met interessante bijschriften.
Minpunten: Walkarounds in zwart/wit foto's.
Eindoordeel: Een uitermate boeiend verslag en een must have voor de PT-76 liefhebber!
Waardering
85%
  Schaal: Other
  Artikelnummer: 2006
  Adviesprijs: € 14,95
  Datum Review: Apr 08, 2009
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Russia
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 83.93%
  GEPRODUCEERD DOOR: 90.19%

Over Jurjen Zuijdendorp (Jurjen)
VAN: GRONINGEN, NETHERLANDS

Hi! My name is Jurjen Zuijdendorp from Groningen, Netherlands. I started building models when I was a kid and my main interest today is Soviet/Russian modern armour. I studied Human Geography and spatial planning and currently working as an assistent project manager at the spatial planning departmen...

Copyright ©2021 door Jurjen Zuijdendorp [ JURJEN ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

   
Advertentie


Foto's
Click image to enlarge
  • PT-76_Review_2_
  • PT-76_Review
Advertentie