inloggen   |    registreer

Verven en hun verdunning

Inleiding
In onze hobby gebruiken wij regelmatige de nodige verven om ons model te voorzien van een mooi kleurenschema. Diverse fabrikanten brengen elk hun eigen verf op de markt met de daarbij horende verdunning, en laat het nu net dat zijn dat de keuze soms zo moeilijk maakt voor de modelbouwer. Zowel in aankoop als in gebruik is de keuze soms zo overweldigend, dat het voor menig modelbouwfanaat soms ingewikkeld is om verf en product aan te kopen en te gebruiken. Ik hoor en zie dan ook regelmatig op diverse forums en beurzen hetzelfde probleem opduiken, dat veel mensen verkeerde producten gebruiken en zo hun mooie model om zeep helpen.
Een les in chemie.
Wat ik hier ga uitleggen, is een manier om diverse producten en verven te onderscheiden van elkaar, hun samenstelling, eigenschappen en hun gebruik, gebaseerd op het doel om te gebruiken in onze hobby. Zeg maar een gemakkelijke en snelle les in chemie. Ik kan natuurlijk niet alle merken aan bod laten komen, maar de belangrijkste en de bekendste worden hier op een rijtje gezet.
Wat is er op de markt.
In onze hobby zijn er vier grote groepen van verven.
1). De enamel verven
2). De acryl verven
3). De laqcuers
4). De olieverf

Ik zet ze voor jullie even allemaal op een rijtje
Enamel verven
De klassieke verven zijn de enamel verven. Deze zijn gebaseerd op de synthetische verf, best te vergelijken met de Levis verf bijvoorbeeld die iedereen wel kent. De gebruikte verdunning voor deze verven is de synthetische verdunning, zoals White Spirit of synthetische thinner.

In onze hobby zijn er twee bekende fabrikanten die deze verf verdelen:
a). Revell onder de naam “Revell Color”
b). Humbrol onder de naam “Humbrol Enamel”


De eigenschappen van deze twee verven zijn identiek aan elkaar. Ze kenmerken zich door hun lange droogtijd van 24 uur. Enamels zijn zowel geschikt voor gebruik in de airbrush en voor gebruik met penseel, en worden vaak bij een beginnende modelbouwer gebruikt vanwege het feit dat hiermee mooie resultaten kan behaalt worden als de modelbouwer geen airbrush ter beschikking heeft en zich moet redden met penseel. Ook hun pigmenten zijn zeer fijn, en dit maakt dat een spuitbeeld met deze verf heel fijn van aard is wat een zeer egaal oppervlak op het model toelaat na het spuiten. Enig nadeel is dat deze verf een qua reuk vrij sterk van aard is, dus bij gebruik hiervan is een goede ventilatie zeker geen overbodige luxe.

Beide merken brengen hun eigen verdunning op de markt, let wel, deze verdunningen zijn meestal meer toegelegd op de marketing strategie dan op het gebruik ervan.

Revell bijvoorbeeld brengt in de verdunningreeks twee op het eerste zicht verschillende verdunningen op de marktm namelijk Revell Color Mix en Revell Painta Clean. De color mix is voor het verdunnen van verven terwijl de painta clean voor het reinigen van penselen gebruikt zou moeten worden. Op papier dus twee verschillende producten, maar in de praktijk zijn het gewoon twee dezelfde producten met een klein verschil van reukwaarde.


Als vervanger van deze twee producten kan men een veel goedkopere oplossing aanwenden, die dezelfde eigenschappen heeft als voorgaande. De aloude White Spirit of de synthetische thinner. Verkrijgbaar vanaf 1 liter flessen tot en met vijf liter verpakkingen. Groot verschil zit hem in de prijs, want die ligt veel lager dan hetgeen men betaald in de modelbouwzaak.

_ABOUTTHEAUTHOR

Over DannyVM
VAN: OOST-VLAANDEREN, BELGIUM


kommentaren

Goed stuk danny. Duidelijk en handig
FEB 02, 2013 - 11:17 PM
Bedankt Danny!
FEB 03, 2013 - 07:27 AM
heel mooie samenvatting, en ik heb er heel wat van opgestoken
FEB 03, 2013 - 07:58 AM
Thank's guy's, het is met veel plezier gedaan hoor
FEB 03, 2013 - 10:45 AM
Nuttig en duidelijk artikel Danny! Jelger
FEB 04, 2013 - 08:59 AM
Meesterlijk uitgelegd Danny , bedankt.
FEB 08, 2013 - 07:16 AM
Thank's guy's
FEB 11, 2013 - 05:14 AM
Ik verdun Vallejo model air altijd met Tamiya X-20A thinner. Werkt super en maak de airbrush schoon met Vallejo airbrush cleaner 099. Nooit geen problemen. Verder een duidelijk goed samenhangend verhaal!
FEB 17, 2013 - 09:50 AM
Als ik het me goed herinner, had Jelger hier laatst enorme problemen mee. Met name met wit. Er zijn (op Armorama?) dacht ik ook hierover verhalen te vinden. Misschien kan Jelger er nog wat meer over uitwijden... Gr, Jurrie
FEB 17, 2013 - 07:48 PM