inloggen   |    registreer

135
Bouwverslag Entering Carentan

Het idee/verhaal:
Het idee kwam eigenlijk spontaan in me op en ik had nog een kit van Verlinden op het schap liggen van twee Airborne troopers. De link met het dio was snel gemaakt omdat ik nogal een zwak heb voor de periode van D-Day en D-Day plus. De reden dat ik het stadje Carentan gekozen heb is simpel, althans voor mij. Carentan was een belangrijk knooppunt voor zowel Duitse en Amerikaanse troepen, reden was, het was een kruispunt van enkele grote wegen. Omdat het gebied rond Carentan opzettelijk onder water was gezet door de bezetter werd het nog belangrijker om de stad in handen te krijgen.
Dit was de taak van Amerikaanse Para troopers die werden boven het gebied gedropt…eenmaal op de begane grond was het in de chaos en op de hoede voor de vijand zoeken naar mannen van hun eigen eenheid om hun vooropgestelde doelen aan te vallen…
De kit:
Simpele Kit van Verlinden, twee para Troopers schaal 1/35.
Assembleren was geen probleem, een kleine hoeveelheid putty was wel nodig.
Ik heb ongeveer een 14 tal euro betaald voor de figies.
De ondergrond:
Ik wilde een niet te groot diootje maken, lekker klein en dat met een oogopslag het verhaal duidelijk werd.
Ok, begonnen met uit een stuk styrofoam (isolatiemateriaal) een ronde vorm te snijden met een diameter van 10 cm, de styrofoam had een dikte van 20mm.
Uit een stukje styrofoam afval heb ik een muurtje gemaakt, de stenen heb ik er in gekrast met een potlood en vervolgens op de ondergrond gekleefd.
Met spliterwten heb ik een stukje weg willen nabootsen, dit werd op de ondergrond geplaatst met wat houtlijm. Ik heb ook nog wat hoogte voorzien achter en voor het muurtje, om wat vloeiing te verkrijgen in het geheel. Vervolgens het geheel dan voorzien van een laagje gips, met uitzondering van de muur, dan in de nog natte gips wat steentjes en statisch gras gestrooid en het paaltje voor de stadsnaam in de ondergrond geplant en de straatstenen wat uitgewerkt zodat de straat er toch wel als een straat zou uitzien.


Nachtje laten drogen om dan over te gaan tot het schilderen van het muurtje met enkele grijstinten, dito voor de straat.Tijdens de droogtijd van de ondergrond ben ik begonnen met de elektriciteit paal te assembleren, die kwam uit de roadsing set van Tamiya, daarna ben ik begonnen met een boom te scratchen. Dit heb ik gedaan met enkele elektriciteits draden van 1,5 mm dik, een drietal in elkaar te vlechten tot de gewenste lengte, aan een uiteinde van de boomstam heb ik een spijker gesoldeerd om hem later dan makkelijker in de ondergrond te plaatsen.

De takken heb ik voorzien van elektriciteitsdraden van een kleinere diameter dan degene van de stam zelf, deze zijn dan ook op de boom gesoldeerd.
Vervolgens heb ik de boom in een badje met gips gedropt, dit was mijn eerste poging tot zoiets dergelijk…maar het resultaat viel reuze mee!! De boom, want zo kun je hem nu noemen, enkele minuutjes laten drogen om er dan met een kwast de stam wat mee te bewerken, dit door de kwast verticaal over de stam te laten wrijven, zodat je er een goeie boomstructuur inkrijgt.

Nadat alles droog was verder gegaan met het schilderen van de ondergrond, nog enkele verflagen op de straat in verschillende grijstinten en wat lichtere tinten voorzien op de muur, om vervolgens over te gaan tot het schilderen van de elektriciteitspaal in een donkerbruine kleur, ook de boom voorzien van een laagje verf maar dan een lichter kleur van bruin.

Na de gebruikelijke droogtijd…washtime!! Enkele washen geplaatst op de elektriciteitspaal en boom, muurtje,straat,naambord en ondergrond zelf. De wash was een mix van burnt sienna en raw umber. Ja hoor…na droogtijd was het de tijd voor het drybrushen, de paal en de boom werden onder handen genomen met verschillende lichtere tinten vervolgens werd nog een wash voorzien op de elektriciteitspaal om de details er nog wat meer uit te halen. Nog wat gedrybrushd met een mix van groene olieverf en witte olieverf op de boom, vervolgens werd ook de muur onder handen genomen door een kwast met een miniem kleine hoeveelheid verf, drybrush dus ^_^

Na enkele dagen te laten bezinken ben ik dan begonnen met de boom te voorzien van bladeren, dit werd gedaan door op de takken van de boom verdunde houtlijm te spuiten, vervolgens werden de bladeren er voorzichtig opgestrooid. Voor de bladeren heb ik gebruik gemaakt van gedroogde peterselie ( keukenkruiden, je kent het wel ) deze leenden zich uitstekend voor hun dienst als boomkruin. Eenmaal droog werd de boom op de ondergrond geplaatst met een flinke dot houtlijm. Nu was het de beurt aan de elektriciteitspaal, die werd op zijn beurt definitief op het dio geplaatst.

Tijd nu om wat groen op het diootje te plaatsen. Als eerste kreeg de muur een hoeveelheid mos opgekleefd, die bestond uit fijn duinzand die ik op de muur aanbracht met verdunde houtlijm om hem na droogtijd dan te voorzien van de gepaste groentint, wash en drybrush. De elektriciteitspaal werd voorzien van een klimop plant, deze werd gemaakt door een kleine fijn takje rond de paal naar omhoog te kleven, als bladerdak werden de zaadjes van de berkenboom gebruikt. Zoals gewoonlijk werden dan de nodige groentinten aangebracht evenals de wash en drybrushtoestanden.

Enkele struiken werden vervaardigt uit materiaal dat ik uit de tuin gezocht had zoals, wortels van planten ( laten drogen en je heb een uitstekende vorm voor een struik ) takken en bloemen, enz…
Deze vervolgens voorzien van een bladerdakje en zorgvuldig op de ondergrond gelijmd. Het aanbrengen van het riet (aangekocht van het merk Busch, grain fields en reeds ) werd gedaan door een hoeveelheid riet te plaatsen in een vooraf geboord gaatje in het dio, dit door middel van wat houtlijm.
Het dio kwam stilaan tot leven, nog enkele details en de ondergrond was klaar…deze details waren het aanbrengen van het naambord op het paaltje, de overgangen van boom naar grond en van elektriciteitspaal naar grond wat natuurlijker laten overkomen door wat gras aan te brengen, de elektriciteitspaal werd dan ook nog voorzien van een drybruch om aan mijn eisen te voldoen.
Enkele bloemetjes werden aangebracht in het gras. Zelfs de straat werd nog voorzien van een wash om er nog wat meer diepte in te krijgen.
  • ebay054
  • ebay053
  • ebay146
  • ebay148
  • ebay151
  • ebay152
  • ebay150

_ABOUTTHEAUTHOR

Over Nico Blomme (bill1)
VAN: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Hello fellow modelling friends. It's about 10 years now that I building kits... but the last 3 years I love to build diorama's. That's a real passion now these days for me...so hard that I have starting with a blog for building diorama's. So feel free to visit my Diorama blog: http://thed...