inloggen   |    registreer
Dragon Models [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
DML`s Sd.Kfz. 265 Kleine Panzerbefehlswagen
 • boxart11

door: Robert Blokker [ FAUST ]

Tijdens de afgelopen IPMS nationals kreeg ik deze kit als aardig geschenk voor mijn verjaardag van Juul (zerocool). Dit is het type tank waar ik altijd van hou omdat ze er “lief” uitzien. Ze voldoen niet aan het beeld dat gevormd word wanneer het woord “tank” uitgesproken word. Een beetje een tank met een hoge knuffelfactor zeg maar. Toen ik thuis kwam en eens goed door de doos begon te rommelen was ik wederom weer eens overtuigd dat dit een “review waardige” kit was. Naast een normale In-box review wilde ik er nog een extra dimensie aan toe voegen en daarom is in het volgende verhaal ook 90% van het bouwproces gedaan om jullie te laten zien hoe het voertuigje eruit komt te zien en of er eventuele fouten of dingen waar je op moet letten tijdens het bouwproces
Wat zit er in de doos?


Zoals gewoonlijk bij Dragon een gesealde doos met op de bovenkant een illustratie van het voertuig in kwestie in zijn “natuurlijke” omgeving. Aan de ene lange zijkant staan 4 afbeeldingen die je het eindresultaat tonen terwijl aan de andere een afbeelding staat met de 5 verschillende varianten die je samen met de decals kan bereiken maar meer daarover later.
De doos bevat 426 onderdelen verdeelt in: 1 romp, 10 frames waarvan 1 transparant voor de lensen en 1 speciaal voor de bemanning en 1 PE fret. Van de 426 onderdelen worden er 31 niet gebruikt in de kit en zijn dus voor de Sparesbox. Verder een decal-vel die decals biedt voor 5 mogelijke varianten van het voertuig tijdens diverse campagnes of veldslagenDe Frames

Ok ik zal nu alle frames stuk voor stuk behandelen volgens de volgorde van het instructie velFrame “A”

Frame “A” bevat 35 onderdelen en in dit frame zal je onderdelen vinden die je gebruikt over het hele voertuig. 6 onderdelen waarvan de twee grootste van het frame vormen samen het achterdek. Ook de uitlaat zit hier op het frame alsmede een paar van de pioniers gereedschappen die je normaal op een tank vind zoals een schep en een grote Koevoet, een bijl en ook de brandblusser. Ook de vering van het onderstel is hier te vinden en allemaal haakjes om persoonlijke spullen op vast te binden.


Frames “B”, “D” and “E”

Deze 3 frames zijn aan elkaar gegoten tot 1 groot frame
Frame “B” heeft 46 onderdelen. Op dit frame vind je onder andere de spatborden en ook een boel kleine onderdelen van het loopwerk. Verder meer pioniers gereedschappen als de krik en het “krikblok” Ook alle drie de lampen bevinden zich op dit frame
Frame “D” bevat 15 onderdelen waarvan het grootste één van de optionele achterplaten voor de tank en ook twee optionele onderdelen voor de spatborden aan de achterkant. Op het zelfde frame zijn ook 3 luiken voor het achterdek vertegenwoordigt.
Frame “E” heft het enorme aantal van 5 onderdelen en deze heeft de andere optionele achterplaat met de rookschermverspreider die sommige tanks bovenop de uitlaat bevestigd hadden.Frame “C” x2

Ik kan redelijk kort zijn over frames “C” beide frames bevatten 128 onderdelen waarvan 80% tracks zijn de rest van de frame word bezet voor de vering van de loopwielen, de aandrijfwielen de achterste geleidingswielen en de kleine geleidingswielen. Ook de ringetjes waarmee je de veringen aan de binnenkant van de tank vastzet.Frame “P”

Het frame met het kleinste aantal aan onderdelen. Slechts 3. Dit is de transparante versie en bevat de lensen voor de voorlichten. 2 kleine lensen voor de lichten op de spatborden en 1 grotere voor het lich op de transmissie plaat. Het detail van deze lensen is erg goed en duidelijk.Frame “K”

Dit frame bevat 22 onderdelen waarvan de meeste voor de bovenbouw van de tank. Er zit 1 groot onderdeel op met het voordek en de vorm van het torentje dat er bovenop staat. Ik zeg vorm omdat op het zelfde frame nog 4 onderdelen zitten die uiteindelijk met elkaar de buitenwanden van het torentje vormen. Ook het machinegeweer, de antenne, de kijkpoortjes en de luikjes van de bestuurderskant zitten hierop.Frame “I “

Frame is een beetje een groot word hiervoor want eigenlijk is het 1 onderdeel en wel te weten de romp. De lange spatborden aan de zijkant van de tank boven de rupsen zijn aan de romp gegoten en het detail van de antislip vlakken is zeer scherp. Een ander detail die ik erg goed vind is de toevoeging van de elektriciteitskabels van de voorlichten van het punt waar de lichten staan totaan waar ze verdwijnen in de romp. Verder 3 gaten voor de vering en het vierde loopwiel, 1 voor het aandrijfwiel en de 4 geleidingswieltjes hebben uitstekende punten die met de romp mee gegoten zijn met de romp .
Frames “J” and “G”

Weer 2 frames die samen zijn gegoten tot 1 grote. Beide bieden een optioneel dak voor de toren. “J” bevat 4 onderdelen en die vormen tezamen een plat dak met twee luikjes welke volgens de bouwbeschrijving speciaal is voor de 2e panzerdivisie, Duitsland 1938 terwijl “G” 8 onderdelen heeft die een andere variant van het dak vormt. Eentje met een torentje. En verder ook 2 luikjes deze geld voor de andere 5 varianten die de kit biedt.“MA”

Het word de laatste tijd al meer een trend van de Modelbouwbedrijven om extra`s toe te voegen zoals PE, Metalen loopjes of metalen granaatjes. Dragon vormt hier geen uitzondering. In de doos zit een klein PE fretje met daarin 21 onderdeeltjes. Deze fret bevat onder andere de stukken gaas voor het achterdek en de uitlaat alsook de kettinkjes voor de “rookpotten”. Verder ook wat detail voor het achterlicht. Al is de Fret klein hij biedt net dat beetje extra aan het model.Figuren

Nog een nieuwe toevoeging die Dragon de laatste tijd biedt zijn figuren. In mijn ogen een goed iniatief. Het frame dat bij de kit zit is de set “German Sturmartillerie Crew Kit# 6029 en is een set van vroeg oorlogse tankers. Ondanks dat het een van hun oudere sets is is dit wel een mooi gebaar omdat de set zelf al een tijdje uit de productie. Van deze set gebruik je eigenlijk alleen maar de onderdelen om 2 figuren te bouwen de rest is voor de scrapbox. Probleem is dat voor de bestuurder je onderdelen neemt van twee verschillende manieren dit resulteert dat niet alles even netjes past. Een beetje putty en schuren is hier wel vereist.Decals

De kit heeft ook een mooi vel met kleurige decals voor de 5 verschillende opties die je kan bouwen uit deze kit. De opties zijn:
2e Panzer Divisie, Duitsland 1938
9e Panzer Divise, Holland 1940
4e Panzer Divisie, Frankrijk 1940 (ambulance versie)
5e Leichte (Lichte) Divisie, Noord Afrika 1941
11e Panzer Divisie, Balkan 1941De Bouwbeschrijving

Het is niet echt nieuws dat waar Dragon hele mooie kits maakt ze het op 1 of andere manier altijd een beetje laten liggen bij de bouwbeschrijving. Het hele bouwproces word verdeelt in 11 stappen en sommige onderdelen kunnen wat mistig zijn qua afbeelding. Veel testen voordat je het vastlijmt zorgt dat de problemen voorkomen kunnen worden. Vooral het gedeelte waar je aan de gang moet met de twee optionele bevestigingen voor de spatborden achter heeft wat aandacht nodig verder zijn er geen grote problemen. De bouwbeschrijving toont ook de volgorde van assemblage voor de figuren. Op de laatste twee pagina`s vind je de schilderschema`s voor het tankje welke erg verrassend is namelijk……… Fieldgrey volgens de beschrijving Panzergrijs volgens anderen. Verder vind je hier ook de locaties waar de decals voor de 5 opties moeten komen.

Het Bouwproces

Dit kan wel eens een vrij saai verhaaltje worden daar ik weinig echte problemen ben tegengekomen buiten mijn eigen stommiteiten.
De vering uit stap 1 can een beetje tegensputteren maar met een beetje aandacht moet dit geen probleem zijn. Gewoon lijmen en ze even opzij leggen. Niet te veel pakken en knijpen of je trekt ze uit elkaar en je moet weer overnieuw beginnen
Aan de achterkan moet je twee uitstekende delen bevestigen met een buis daar tussenin. Hier komen de assen voor de achterste loopwielen moeten komen. Verder is het bouwproces van de onderbouw redelijk rechtvooruit zonder al te veel problemen. Kleine noot: de bladveringen worden met een kleine ring aan de binnenkant van de romp op een uitsteeksel van de as. Deze deeltjes zijn klein en je kan ze wel eens door de kamer lanceren als je met een pincet bezig bent.
Ook voor de bovenbouw heb ik verder geen noemenswaardige fouten ontdekt. Een kleine opmerking is wel test alles voordatje het vastplakt als je met de bovenbouw aan de gang gaat. Uit ervaring ben ik erachter gekomen dat het het makkelijkst is als je eerst de voorste zijde van het torentje lijmt en de zijwanden daarop uitlijnt en vastzet. Elk onderdeel wat daar weer op komt past perfect. Het dak zal ook geen problemen opleveren test eerst de twee uitsteeksels op het kleinere torentje die de luikjes tegenhouden als je ze verkeerd aan om lijmt dan staan ze in een rare hoek waardoor de luikjes ook in diezelfde hoek blijven staan en het hele tankje een beetje een duivelse aanblik geven.
Luiken… Dit zijn eigenlijk een beetje de enige echte zwakke punten van deze kit. Met alle grote onderdelen van deze kit zitten er sinkmarks. Deze sinkmarks zitten voor 80 procent op de goede kant van de onderdelen… de kant die je niet ziet als het model in elkaar zit. Omdat Dragon leuke figuurtjes heeft toegevoegd is het natuurlijk leuk om ze ook te gebruiken en dan zal je de luikjes wel open moeten zetten waardoor de sinkmarks zichtbaar zijn. Een klein beetje Putty en wat schuurwerk zal dit probleem oplossen
De Photoetch die in deze kit bijgeleverd word is erg makkelijk en zelfs voor de modelbouwer zonder ervaring met het koperen spul voorzie ik geen problemen.
Verder is het gewoon lekker bouwen en de stappen volgen en voor je het weet heb je een mooi voertuig met een bemanning.
De afbeeldingen van de voor 90% afgebouwde tank zijn nog niet aan elkaar gelijmd maar hij bestaat nog uit losse subassemblages.Conclusie:

Deze kit bevestigd voor mij wederom weer hoeveel tijd Dragon in zijn kits steekt. De kit is erg goed ontworpen. Bijna geen Sinkholes op de plaatsen waar je ze niet wilt. Geen extra schoonmaakwerk van de onderdelen behalve op de plaatsen waar dat nodig is (waar je de onderdelen van het frame afsnijd) De optionele onderdelen is ook weer een aardigheidje voor de modelbouwer om kleine varianten te bouwen tezamen met de decals. Ook de toevoeging van de PE fret en de figuren is een mooie tegemoetkoming naar de modelbouwerDeze kit is zo goed ontworpen dat als je alle delen losknipt van de frames en je gooit ze terug in de doos. Je schudt twee keer en je opent de doos weer je een volledige tank heb… bij wijze van spreken Don`t try this at home. Zelfs buiten de kleine minpuntjes is deze kit elke Eurocent die eraan gespendeerd is waard.
Greetz Robert Blokker


SAMENVATTING
Waardering
90%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: 6218
  Adviesprijs: +/- 30,-
  Datum Review: Nov 15, 2004
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.08%
  GEPRODUCEERD DOOR: 86.16%

Over Robert Blokker (FAUST)
VAN: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...

Copyright ©2021 door Robert Blokker [ FAUST ]. Alle rechten voorbehouden


   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
 • sprue-A
 • sprue-B_D_E
 • sprue-C
 • sprue-P
 • sprue-K
 • sprue-I
 • sprue-J_G
 • sprue-MA
 • crew1
 • Decals11
 • assembly_01
 • assembly_02
 • assembly_03
 • assembly_04
 • assembly_05
 • assembly_06
 • assembly_07
 • assembly_08
 • assembly_09
 • assembly_10