inloggen   |    registreer
Monroe Perdu Studios [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
Zimmerit voor Panther G
Panther Zimmerit Laser Cut voor Tamiya Panther G vroege uitvoering
  • Press_image_copy

door: Koen Verbruggen [ KOENELE ]

Inleiding - historiek


Zimmerit kwam beschikbaar gedurende de zomer van 1943 om een antwoord te geven op de vraag of er iets ontwikkeld kon worden om tanks te beschermen tegen magnetische-en/of kleef- antitankmijnen. De britten hadden de beschikking over een klevende "sticky bomb" die tijdens de inval van de duitsers in Belgie,Frankrijk, Griekenland en Noord-Afrika voor enige verliezen aan duitse zijde zorgde. De russen hebben deze mijnen in het kader van het Lend-Lease pact waarschijnlijk ook ontvangen.De duitsers zelf hadden een magnetische "holle lading"mijn en het was gebruikelijk dat zij voor de wapens die ze zelf bezaten ook een tegenmaatregel ontwikkelden.
De meeste modelbouwliteratuur spreekt van gips en/of beton als zij het onderwerp aanroeren, dit is echter niet geheel juist, getuige een engels rapport uit WO II:

Zimmerit, Anti-Magnetic Plaster for AFV's by Major J.W. Thompson and Mr. C.E. Hollis, July 1945;
In feite was zimmerit een mengsel van polyvinylacetaat (25%) wat de basis vormt,met zaagsel als vulmateriaal (10%) Verder is er 40% Bariumsulfaat en 10% zinksulfide toegevoegd maar in het rapport is niet vermeld wat de functie is van deze toevoegingen. De gele basis kleur word verkregen door de toevoeging van 15% okerpigment.
Zimmerit werd ontwikkeld in Berlijn door de firma Zimmer (vandaar de naam dus) en kwam in de zomer van 1943 ter beschikking van het leger. Zimmerit werd op alle types tanks en gesloten SP-kannonen toegepast, echter zeer zelden op iets anders. Uiteraard zijn er weer uitzonderingen die de regels bevestigen. Er bestaan foto's van een Marder III Ausf. M en een Sd.Kfz.251 Ausf.D met zimmerit applicatie.

Zimmerit werd in de fabrieken aangebracht, maar het blijkt dat er ook voertuigen in het veld behandeld werden met allerlei vervangende middelen voordat het goedje algemeen verkrijgbaar was.
Eind 1942 werden er orders uitgegeven die een aantal tijdelijke maatregelen voorschreven om met algemeen verkrijgbare middelen een vorm van bescherming te bieden. Voorbeelden van deze "huisvlijt" zijn beton, dikke lagen gedroogde modder en in de winter zelfs ijs. ( Dit laatste kan volgens mij een zéér interessant model opleveren.) Toen Zimmerit net beschikbaar kwam werden er ook voertuigen in het veld voorzien van een coating. Dit geeft , los van het feit dat er meerdere fabrikanten waren die ieder hun eigen produktiemethoden hanteerden, een verklaring voor de grote variatie in patronen in zimmerit.
Zimmerit werkte op 2 manieren:
A) Het oppervlak van het voertuig werd een stuk ruwer met als gevolg dat het contactvlak met een kleefmijn sterk verkleind werd waardoor deze minder kleefkracht kreeg en dus minder makkelijk vast te plakken was.

B) De afstand tussen het metaal en de magnetische mijn werd vergroot zodat de magneet minder effectief was. Dit bemoeilijkte ook het bevestigen van dit apparaat. Zimmerit was dus niet anti-magnetisch, dit is een wijdverbreid misverstand.

In de tweede helft van 1944 werd het toepassen van zimmerit sterk afgebouwd omdat schaarste van materialen, tijdgebrek én de enorm toegenomen kwaliteit van de anti-tank wapens het gebruik van dit middel zinloos maakte. Vermeldingswaardig is het feit dat de britten buitgemaakte voorraden zimmerit wilden gaan toepassen in de pacific, de oorlog was daar echter ook afgelopen voordat dit in de praktijk toegepast kon worden.

Verpakking


Het product wordt toegestuurd in een envelop. Aangezien de zimmerit is vervaardigd uit papier is er dus zo goed als geen kans op schade door verzending. Deze manier van opsturen houdt de verzendkosten zeer laag. Voor het verzenden van dit setje werd 90 dollarcent betaald (wat overeenkomt met 60 eurocent).

Inhoud


Waarom komen sommige producenten nog met nieuwe Zimmerit producten op de 'after'-markt? Er is reeds een uitgebreid aanbod van Zimmerit-setjes vervaardigd uit PE of resin. Zeker ook nu Dragon met hun nieuwe zimmerit-reeks op de proppen komt, lijkt een nieuw zimmerit-product overbodig.

Michael Bishop van Monroe Perdu Studios denkt daar echter anders over. Hij geeft toe dat er reeds veel op de markt is, maar is ervan overtuigd dat zijn product een aantal voordelen bezit ten opzichte van reeds bestaande producten. Het grote verschil is het materiaal waarvan hij zijn zimmeritsetjes vervaardigd. Door een speciaal procédé (laser cut) is het immers mogelijk om zeer geloofwaardige zimmerit uit papier te vervaardigen.

De voordelen hiervan zijn:

- geen speciale tools zijn nodig (zoals bv een etchmate)
- er moet niet opgevuld noch geschuurd worden om alles goed te krijgen
- in tegenstelling tot metalen onderdelen moet deze zimmerit niet speciaal geprimed worden
- geen speciale lijm (CA) nodig
- snelle assemblage
- door middel van wat knip en snijwerk kan snel en efficient realistische schade worden nagebootst
- zoals reeds gezegd kan de verzendkost zeer laag blijven. Deze setjes worden per post verstuurd in een gewone envelop

Het setje bestaat uit 1 vel papier waarin de onderdelen in zijn uitgesneden. Het setje is bedoeld voor de Panther G vroege uitvoering van Tamiya (kit #35170). Ik neem echter aan dat dit setje ook kan gebruikt worden voor de panther G van Dragon (smartkit).
Voor elk oppervlakte van de panther-tank is er uitgebreid zimmerit voorzien. Je kan zelf nog kiezen waar je eventueel zimmerit weglaat... Door de speciale laser-cut-technologie zijn de onderdelen perfect van afmetingen en is het reliëf van de zimmerit werkelijk zéér fraai!


Handleiding


Bij het setje komt een uitgebreide, Engelstalige handleiding op A4-papier. In deze handleiding wordt uitleg gegeven over de eigenschappen van het papier, het gereedschap dat nodig is en de stappen in het assemblageproces.
De handleiding is zeer nuttig en stelt heel duidelijk hoe dit product correct moet worden gebruikt.

Monroe Perdu Studios toont hier hoe je een duidelijke en nuttige handleiding maakt. Een voorbeeld voor vele andere producenten van Aftermarket-producten die dit aspect zeer vaak verwaarlozen.

Conclusie


Revolutionair product. Kan zeker wedijveren met de concurentie. Wat de prijs betreft, heb ik kort een vergelijkend onderzoek gedaan:

- TAMIYA Panther G Zimmerit: 18 euro
- EDUARD Zimmerit Panther Ausf.G late vertical: 12 euro
- ATAK - Zimmerit For Panther G : 18 euro

Dit setje van Monroe Perdu Studios kost net geen 18 euro en is rechtstreeks bij de producent te bestellen. De kwaliteit lijkt me eerder te vergelijken met die van Atak. Kwestie van persoonlijke keuze dus.

Weetje: in de nabije toekomst zal Monroe Perdu ook voor tanks op 1:48 deze zimmerit uitbrengen.

Zeer warm aanbevolen.

Indien u dit setje besteld, gelieve dan naar deze review te verwijzen.meer info en bronnen


Bron: Zimmerit: geschiedenis vs modelbouw.


SAMENVATTING
Pluspunten: verzendkost, eigenschappen van het papier, handleiding
Minpunten: Het is wat wennen om vellen papier op een tank te kleven in een modelbouwwereld die alsmaar meer wordt bepaald door PE en Resin.
Eindoordeel: Vernieuwend product, prima detail, prima prijs! Zeer warm aanbevolen!
Waardering
90%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: MPD-051
  Adviesprijs: 17 euro
  Aanverwante Link: Webpagine producent
  Datum Review: Mar 09, 2009
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.48%
  GEPRODUCEERD DOOR: 90.43%

Met dank aan Monroe Perdu Studios!
Ter beschikking gesteld door producent

_PROVIDEDLINK  |  Website producent  |  More Reviews  

Over Koen Verbruggen (koenele)
VAN: OOST-VLAANDEREN, BELGIUM

Copyright ©2020 door Koen Verbruggen [ KOENELE ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Heel interesant product. Geen gedoe met schuren, opvullen, drukken en passen lijkt me. Knappe review Koen. Grt Nico
MRT 10, 2009 - 09:14 PM
Mooie review, van denk ik wel een zeer bruikbaar product. Mvg Manuelke
MRT 10, 2009 - 09:57 PM
bedankt mannen! is ook rechtstreeks te bestellen op de site... verzendkost verwaarloosbaar...
MRT 11, 2009 - 11:01 PM
even rechtzetten de zimmerset voor de panther G van ATAK waar ik mee vergelijke kost geen 26, maar 18 euro. Toch wel een belangrijk gegeven. Zowel prijs als kwaliteit zijn dus vergelijkbaar waardoor het een kwestie wordt van persoonlijke voorkeur. groeten Koen
AUG 28, 2009 - 11:40 PM
leuke review Koen, ik heb deze papieren dingen ook al zien passeren in de nieuwtjes, was benieuwd. Als ik ooit es een tank maak met zimmerit zal ik deze zeker in gedachten houden. is het gebruik van papier dan zo onwennig? (zag ik bij je minpunten staan)
AUG 31, 2009 - 03:53 AM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • turret9
  • tank_and_sheet
  • sheet3
  • MPD0511