inloggen   |    registreer
Joefix Studios [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Build Review
135
Bamboe
Bamboe
 • B_029

door: Nico Blomme [ BILL1 ]

 • bamboo_11_

Inleiding.


In hun zoektocht naar vegetatie voor een diorama al dan niet met natuurlijk produkten word de inspiratie en kennis van de dioramabouwer zwaar op de proef gesteld. Vaak onstaan er knappe dio's of ondergrondjes, een model omgeven door een weelderige plantengroei of een kit in de woestijn met enkele welgeplaatste dore planten. Soms bestaan die planten in het echt niet en zijn ze enkel ontstaan in het brein van de diobouwer.
Maar de dioramabouwers willen meer...én...realistischer materialen.
Enkele fabrikanten van deze producenten sprongen daar gretig op in, alsook het Belgische Joefix Studio's.

Bamboe.

Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een tribus vormen van de grassen (Gramineae oftewel Poaceae). Dit tribus Bambuseae behoort tot het supertribus Bambusodae en de onderfamilie Bambusoideae. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend (als bambu, bamboo enz.)

De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten.

De stam van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboe is de reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) die tot 35 m hoog wordt en tot 30 cm brede stengels heeft. De plant wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen.

Er bestaat langzaam- en snelverspreidende bamboe. De snelle variant verspreidt zich met een tempo van tientallen centimeters per jaar en kan tuinlieden voor grote problemen stellen: een bamboeplant kan alleen definitief verwijderd worden door de wortels uit te graven. Bamboe kan daarmee een onkruid zijn.

Bamboe is één van de snelst groeiende planten: binnen één seizoen kan hij tot volle wasdom komen. De snelst groeiende plant ter wereld is een bepaalde bamboesoort waarvan reeds groeisnelheden van een meter per dag zijn waargenomen. Dit is drie keer zo snel als de snelst groeiende boom.

De bamboescheuten zijn eetbaar en worden veel in Aziatische keukens gebruikt.

De bamboeplant bloeit zelden, soms zelfs eens in de honderd jaar. Als een plant bloeit, dan bloeit hij in een groot gebied, soms zelfs zo groot als een continent of groter. Hoe al die planten 'weten' dat ze tegelijk moeten bloeien stelt biologen nog steeds voor een raadsel. Na de bloei vindt massale afsterving van bamboe plaats.

Bamboe is de voornaamste voedselbron van de reuzenpanda.

Bamboe is een van de meest voorkomende jungleplanten in Nederland en Vlaanderen.

Bron:wikipedia.

De verpakking.


Zoals alle produkten word deze bamboe in een heel degelijke doorzichtige plastic box geleverd, aangepast aan de vorm van de inhoud.
Op het ettiket staat natuurlijk de benaming van de inhoud, produktnummer en de website van de producent.

Het produkt.


Een aardige hoeveelheid per doos, waar je toch enkele ondergrondjes kunt mee voorzien van vegetatie.
Ook hebben deze producten een speciale behandeling gekregen om verkleuring en aanvallen van ongedierte te weerstaan. Het produkt heeft een beige en zandkleurige tint.
De bamboe stokjes zijn zo'n 15 cm lang en hebben perfect de vorm en het uiterlijk van een levensechte bamboestok...en toch is dit een natuurlijk prouct, niet gegoten nog gesculpt. Onwaarschijnlijk mooi op deze schaal.

100 procent natuurlijk product.

Ook deze bamboe van Joefix Studio's zijn een honderd procent natuurlijk product die toch dat tikkeltje meer geeft aan je diorama of ondergrond.Verwerking.

Om de bamboo nog meer detail mee te geven dan dat ze nu al hebben, heb ik besloten om de bamboestokjes eerst te voorzien van een wash en dan daarna een flinke drybrush met een zandkleur om er de perfecte diepte in te steeken.
Vervolgens werden ze in de natte gipswerken van een ondergrondje geplaatst die ik voor deze gelegenheid gemaakt heb.
Her en der wat plaatsen, niet te symmetrisch werken...mijn mening.
Daarna op de gewenste lengte afknippen. Het geheel kan je dan nog naar eigen smaak afwerken...ik gebruikte daarvoor nog enkele produkten van Joefix Studios.

Conclusie.

Dit product van het Belgische Joefix Studio's is een heel dankbaar item voor ons diorama en modelbouwer.
Het komt heel realistisch over en er zijn keuze mogelijkheden zat.
En kan in enkele schalenverdelingen gebruikt worden.
_ADDITIONALIMG.

SAMENVATTING
Pluspunten: Aardige hoeveelheid/box en zijn perfecte replicas op deze schaal, zeker omdat het een natuurlijk product is.
Minpunten: Ik zou er echt geen weten...de geur mss door de behandeling. Maar daar valt mee te leven.
Eindoordeel: Een héél dankbaar en veelzijdig product die samen met andere producten van de leverancier tot mooie dio's en ondergrondjes kan leiden.
Waardering
95%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: # 112 #
  Adviesprijs: 15,88€ exc btw
  Datum Review: Nov 02, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Belgium
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 91.00%
  GEPRODUCEERD DOOR: 91.43%

Over Nico Blomme (bill1)
VAN: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Hello fellow modelling friends. It's about 10 years now that I building kits... but the last 3 years I love to build diorama's. That's a real passion now these days for me...so hard that I have starting with a blog for building diorama's. So feel free to visit my Diorama blog: http://thed...

Copyright ©2021 door Nico Blomme [ BILL1 ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
 • bamboo
 • bamboo_1_
 • bamboo_2_
 • bamboo_3_
 • bamboo_4_
 • bamboo_5_
 • bamboo_6_
 • bamboo_7_
 • bamboo_8_
 • bamboo_9_
 • bamboo_10_
 • bamboo_10_