inloggen   |    registreer
MR Modellbau [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
Wielen voor Studebaker US 6
Wielen voor Studebaker US 6 V-groove profiel
 • IMG_11634

door: Koen Verbruggen [ KOENELE ]

korte geschiedenis

Henri Studebaker was een landbouwer, smid en wagenmaker in Gettysburg (Pennsylvania, VS) in het begin van de 19de eeuw. Rond 1840 verhuisde hij naar Ohio (VS) waar hij zijn 5 zonen wagens leerde maken.
In die tijd waren de Verenigde Staten nog volop aan het groeien in westelijke richting. De 5 zonen van Henri Studebaker verspreidden zich mee.
In 1868 reorganiseerden de broers het bedrijf in de Studebaker Brother's Manufacturing Company. Hun motto werd Always give more than you promise (Geef altijd meer dan beloofd).

In 1897 begon Studebaker te experimenteren met voertuigen met een elektromotor. De eerste auto werd in 1902 geļntroduceerd. In 1904 kwam de eerste Studebaker met benzinemotor uit. Deze werden gebouwd door Garford Company in Ohio, VS en verkocht onder de naam Studebaker-Garford.
Na 1913 droegen alle geproduceerde auto's de naam Studebaker. Tot 1920 bleef het bedrijf nog wagens produceren. Daarna verhuisde de autoproductie van Detroit naar South Bend. Er werd ook begonnen met een lijn vrachtwagens; In die tijd begon de vrachtwagen immers de wagen met paard te vervangen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Studebaker defensiecontracten voor het bouwen van B-17 Flying Fortress motoren, US6 6x6 vrachtwagens en de M29 en M29C Weasel.

technische gegevens


De Studebaker US6 was een type truck dat door Studebaker in de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geproduceerd van 1941 tot 1945. Door de samenwerking met de Soviet-Unie (in kader van het Lend-Lease programma) kreeg ook de Soviet Unie de toestemming en vatte 1942 de productie aan.


De truck had een zes-cylinder benzinemotor, beschikte over 94 pk en had een transmissie met vijf versnellingen. Er werden ongeveer 200,000 gebouwd, in dertien verschillende variaties. De meest voorkomende wielconfiguratie was 6x6 en 6x4.

Grote aantallen van de Lend-Lease Studebaker trucks werden via de Persische golf naar de Soviet Unie gestuurd. De soviets waren onder de indruk en monteerden als snel hun Katyusha raketten op de trucks. Daarnaast werd de Studebaker US6 nog voor vele andere doeleinden gebruikt zoals artillerietractor. De truck werd algemeen geapprecieerd omwile van zijn degelijkheid en betrouwbaarheid en kreeg hierdoor de bijnaam 'Studer'.


de basiskit van ICM


De basiskit voor de Studebaker US6 werd uitgebracht door ICM (nr. 35511).
Over het algemeen is dit een degelijke kit: betaalbaar, degelijke details en een interessant onderwerp. Echter is men blijkbaar veel sneller over de wielen gegaan dan de rest van de kit. Deze zijn zeer bedenkelijk gedetailleerd en moeten vervangen worden. Het Duitse MR Models kwam dan ook met een update set op de markt.

Voor een degelijke review en bouwverslag (ook met de nodige aandacht voor de wielen) zie:


Review ICM Kit.originele ICM wielen

aangepast door MR Models met V-profiel
verpakking


De wielen zijn verpakt in een degelijk doorschijnend plastic zakje. Op het bladje in het zakje dat als cover dient voor de verpakking staat duidelijk vermeld:
- basiskit voor de conversie
- productienummer
- inhoud
- schaal

De wielen zitten los in het zakje wat aangezien de aard van het product geen probleem is.


inhoud


In de verpakking zitten 11 wielen. Dus ook 1 reservewiel voor op het chassis. Naast deze wielen bevat het pakket ook nog zes remschijven/assen die tussen het wiel en de assen gemonteerd moeten worden.
Alle onderdelen zijn gegoten in licht grijze resin. In het setje dat ik hier bespreek is er niks beschadigd.
Aangezien het niet om fijne onderdelen gaat lijkt het me onmogelijk om dit setje beschadigt te pakken te krijgen.

Er is geen bouwbeschrijving aanwezig. Dit is echter niet nodig aangezien de eenvoud van het product en de bouwbeschrijving van de basiskit die nog steeds van toepassing is.


onderdelen


In tegenstelling tot de wielen van de originele ICM kit bevatten deze wielen het juiste V-groevenprofiel. Dus dat zit al goed. Ook de velgen zijn zeer degelijk uitgevoerd. Veel detail, maar vooral scherp en duidelijk! Niet veel op aan te merken.
Wel moeten de wielen wat opgekuist worden. Dit is echter een koud kunstje. Er zit hier en daar wat flash op maar zo fijn dat het makkelijk te verwijderen is met een modelbouwmesje.
De wielen zitten vast aan een blokje resin van het gieten. Hier is echter over nagedacht zodat dit geen nadelig effect heeft voor de V-groef in het wiel. De aanhechting volgt immers het profiel van de band waardoor er na het losmaken van het wiel geen detail verloren gaan.
Ook de zes schijven die tussen het wiel en de assen moeten worden gemonteerd, hebben wat opkuiswerk nodig. Dit is echter beperkt tot het lichtjes opschuren met een fijn schuurpapiertje.


conclusie


Uit de hierbovenstaande review is het reeds duidelijk geworden: dit is een broodnodige en zeer degelijke verbetering voor de manke wielen van de originele ICM kit. Details zijn zeer strak gegoten en de wielen passen makkelijk op de basiskit. Als je de Studebaker correct wil bouwen is dit update setje onontbeerlijk.

Warm aanbevolen.
meer info en bronnen


Bron: Wikipedia.

Info.

Review 1.

Review 2.
SAMENVATTING
Pluspunten: Detail en onderwerp
Minpunten: Geen, misschien het prijskaartje...
Eindoordeel: De kwaliteit van de wielen van ICM kit ligt ver beneden die van de rest van de kit. De wielen moeten vervangen worden en MR Models biedt hier de oplossing.
Waardering
90%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: 35334
  Adviesprijs: 18,50
  Aanverwante Link: officiele website
  Datum Review: Oct 29, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.48%
  GEPRODUCEERD DOOR: 89.00%

Met dank aan MR Modellbau!
Ter beschikking gesteld door producent

Website producent  |  More Reviews  

Over Koen Verbruggen (koenele)
VAN: OOST-VLAANDEREN, BELGIUM

Copyright ©2020 door Koen Verbruggen [ KOENELE ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Goede review, interessant onderwerp! Alleen een beetje jammer dat ik een foto mis van de voorkant van het aftermarket wiel. Dat had ik ook wel graag willen zien om het te kunnen vergelijken. Verder niets dan lof! Greetz, Hilbert
OKT 31, 2008 - 03:18 AM
Idd Koen, heel knappe review. Ps...leden mogen trouwens ook altijd dergelijke zaken opsturen Grt Nico
NOV 01, 2008 - 12:18 AM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
 • IMG_11634
 • IMG_11693
 • IMG_11683
 • IMG_1167b
 • IMG_11674
 • IMG_11664
 • IMG_11653
 • US6U3_BO
 • mr35334
 • logo2cols41
 • Boxart