inloggen   |    registreer
Voyager Model [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
SdKfz 234 wielen Pattern 2
SdKfz 234 wielen pattern 2 with bulge
  • PEA111_001

door: Robert Blokker [ FAUST ]

Introductie.

Voor een panzerwagen projectje waar ik aan bezig was wilde ik uiteindelijk de Italeri wielen vervangen die megeleverd waren in de Ironside kit. In hun tijd zullen de Italeri SdKfz 234 wielen gerust goed zijn geweest maar als ik ze vergelijk met mijn referentie zijn ze eigenlijk niet accuraat en kumnnen ze ook niet echt meekomen met de standaard van heden ten dage. Dus ik maar eens op het internet gekeken wat er zoal op de markt was en besloot uiteindelijk te gaan voor de wielen van Voyager. Mede omdat ik uit eerdere ervaringen gewoon tevreden was over dit merk. Ik verwachtte wel dat de wielen gemaakt waren voor de Dragon SdKfz 234 varianten maar daar mijn projectje toch al een resin/plastic/scratch/kitbash combi was heb ik besloten om ze toch maar te nemen.

De set.

De wielen die ik besteld had waren verpakt in een mooie doorzichtige verpakking van stevig plastic. In de verpakking zaten de wielen en twee stukjes papier. De wielen zijn gegoten in crème wit resin en zijn van een zeer hoge kwaliteit. Het detail is allemaal zeer scherp en er zijn geen luchtbellen. Deze wielen komen met een duidelijke onder en bovenkant. De onderkant heeft een bult alsof er puur wat gewicht op het wiel rust… Alle wielen hebben deze bult onderaan en ze hebben het gietblok precies onder die bult gedaan. Op de zijwanden van de banden zijn geen details zoals fabrikant namen. Mijn referentie gaat niet zo ver dat ik kan zeggen of er fabrikanten waren die helemaal niks op de banden zetten maar mijn geloof is dat ze dit allemaal wel deden.
Het briefje in de verpakking geeft aan dat het om SdKfz 234 wielen met het zogenaamde “Patroon 2” gaat. Patroon 2 is min of meer hetzelfe patroon als wat Dragon meegeeft in zijn SdKfz 234 kits. Over de hele lengte van het loopoppervlak loopt een grote groef en de rest van het profiel verspringt een klein stukje per helft zodat ze niet gelijk tegenover elkaar zitten.
De wielen verschillen op die van de Dragon kits dat ze twee gaten in de velg hebben in plaats van de 4 tot 6 van Dragon.

Alles perfect?

Niet echt. Alleen hangt het er helemaal van af hoe je het bekijkt. Ik was een klein beetje verrast toen ik de doos opende en de set eruit pakte. De set bestaat namelijk maar uit 4 wielen. En dat is allemaal leuk en aardig maar een SdKfz 234 heeft 8 wielen… 9 als je ook het reservewiel meetelt. Dat betekend dus dat als je je SdKfz 234 wil voorzien van nieuwe wielen die allemaal hetzelfde zijn je van deze voyager set er al twee moet kopen. En als je dan ook nog een reservewiel wil in dezelfde stijl moet je nog een derde set kopen ook. Deze set wielen kost iets meer dan 10 euro. Dit houd dus in dat je 30 euro moet spenderen voor 9 resin wielen.
Ik had bovenstaande een stuk minder groot probleem gevonden als het ook maar ergens vermeld stond maar ik heb de site waar ik ze gekocht heb weer eens nageslagen en ik heb de verpakking een keer of 3 doorgelezen en nergens werkelijk nergens staat ook maar de vermelding dat het om 4 wielen gaat. En dit vond ik wat raar. Want ik kan me voorstellen dat je je een beetje genept voelt als je die wielen voor je SdKfz 234 heb besteld om hem eens extra te detailleren om er vervolgens achter te komen dat je slechts wielen heb voor een half voertuig.

Conclusie.

De details van de wielen zijn fantastisch. Scherp, totaal geen luchtbellen. Alleen het feit waarom ze bij Voyager gekozen hebben om slechts 4 wielen in de set te doen terwijl een SdKfz 234 doorgaans rondreed met 8 wielen is me werkelijk een totaal raadsel. Voor mij was het probleem niet zo heel erg groot want ik had maar 4 wielen écht nodig. Maar ik bestelde ze wel met het idee van “mooi 8 of 9 wielen… heb ik ook een reservewiel, in dezelfde kwaliteit”
Ik kan me heel goed voorstellen dat de Sdkfz 234 bouwer niet helemaal tevreden zal zijn als hij er achter komt dat er nog meer geld gespendeerd moet worden om zijn Puma volledig te voorzien van nieuwe schoenen.
Het is dus een set die een beetje een gemixt gevoel geeft. Aan de ene kant heb je schitterende wielen, Het detail en het gietwerk is allemaal top. Alleen het besluit om maar 4 wielen in de kit te doen en daar verder niks van te zeggen is in mijn ogen een behoorlijke misser. Ze hadden beter de set wat duurder kunnen maken en gewoon wel wielen voor een volledig voertuig er in kunnen doen.
SAMENVATTING
Pluspunten: Zeer mooi profiel, goed gietwerk, geen luchtbellen.
Minpunten: Het besluit om maar 4 wielen in de set te doen voor een voertuig dat er normaal 8 nodig heeft zonder er iets van te zeggen.
Eindoordeel: Set met gemixte gevoelens. De wielen zelf zijn echt heel mooi maar het feit dat er te weinig wielen in zitten is niet echt een tactische zet.
Waardering
65%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: PEA111
  Adviesprijs: € 10,95
  Datum Review: Sep 30, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.08%
  GEPRODUCEERD DOOR: 87.70%

Over Robert Blokker (FAUST)
VAN: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...

Copyright ©2021 door Robert Blokker [ FAUST ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Dat voyager niet altijd de juiste informatie verstrekt kan ik ook beamen. Ik heb eens een PE setje gekocht van voyager voor mijn KV1 beutepanzer. Dit had ik grotendeels gedaan voor de PE fenders, die ook op de afbeelding van het doosje stonden, ook hier werd niets van vermeld, en deze zaten er dus ook niet in. Verder echt een prima review, Mvg Manuel
SEP 30, 2008 - 12:36 PM
bedankt robert duidelijke review met goede foto's koen
SEP 30, 2008 - 08:45 PM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • PEA111_002
  • PEA111_003
  • PEA111_004
  • PEA111_005