inloggen   |    registreer
Auriga Publishing [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Boek Review
The Belgian School
The Belgian School - Flemish Masters
  • IMG_00931

door: Koen Verbruggen [ KOENELE ]

Inleiding


Voor velen is de uitgever Auriga Publishing International onbekend. Echter legt dit Italiaanse bedrijf zich al jaren toe op het uitgeven van gespecialiseerde lectuur omtrent onze hobby. Zowel de historische als technische aspecten worden hierbij belicht. Hoofdzakelijk in het Italiaans, soms ook tweetalig (Engels-Italiaans). Bij de uitgave van deze magazines en boeken besteedt Auriga Publishing International bewust veel aandacht aan het grafische aspect van de publicaties.

Auriga Publishing International is gelegen in Genua (Noord-Italie) en te bereiken op dit adres: [email protected]


Het boek


De laatste nieuwe publicatie van het Noord-Italiaanse Auriga Publishing betreft een boek dat zeer intressant is voor modelbouwers uit de Benelux. In 'The Belgian School - Flemish Masters' (titel die verwijst naar de Vlaamse meesters als Rubens en Jordaens uit de 17e eeuw) gaat alle aandacht naar de Vlaamse topbouwers van het moment. Het is op het eerste zicht verbazend dat een Italiaans bedrijf een publicatie wijdt aan modelbouw in het kleine Vlaanderen. Echter is dit niet zo verrassend. Vlaamse modelbouwers staan al decennia aan de top van het internationale modelbouwlandschap. Denken we maar aan Francois Verlinden!


Inhoud


Het boek is dus een soort portefolio van een aantal topbouwers uit Vlaanderen: 18 modelbouwers worden belicht:

- Marc De Greef
- Bart Desseyn
- Mario Eens
- Eyckmans Frank
- Hendrickx Philippe
- Marcel Jussen (Nederlander, aangesloten bij KMK)
- Hugo Luyten
- Rudi Meir
- Marc Mercier
- Gino Poppe
- Kristof Pulinckx
- Staf Snyers
- Pascal Tognon
- Danny Van Beneden
- Thierry Van den Bogaert
- Marijn van Gils
- Wim van Hool
- Patrick Winnepenninckx

Het boek is het resultaat van de samenwerking van 4 modelbouwclubs: KMK, Lier, Moveleo en MCM. Marijn van Gils trad op als hoofdredacteur en schreef het voorwoord. Foto's werden hoofdzakelijk genomen door Mario Eens die verder werden bewerkt door Pascal Tognon. Rudi Meir zorgde voor de ondersteuning.

Naast een aantal internationaal bekende topbouwers zijn er ook een aantal minder bekende bouwers opgenomen. Dit zijn echter stuk voor stuk topbouwers wiens modellen je zullen verrassen.

Elke modelbouwer wordt in het boek kort voorgesteld waarna, afhankelijk van bouwer tot bouwer, een aantal pagina's met modellen te zien zijn. De kwaliteit van deze foto's is uitmuntend. Vele modellen en diorama's komen bekend voor van in magazines en op wedstrijdtafels. Echter zijn er ook een aantal nieuwe modellen die zeer de moeite waard zijn.
Het boek telt 170 pagina's, 240 foto's van 110 verschillende modellen. De teksten werden geschreven in het Engels.Lay-out


Zoals reeds hierboven vermeld is de kwaliteit van de foto's uitstekend. Overzichtsfoto's worden vlot afgewisseld met zeer scherpe en perfect belichte close-ups. Al deze foto's zijn prachtig geplaatst tegenover kleurrijke achtergronden met zeer afwisselende maar niet overdreven lettertype's. Het is duidelijk dat hier zeer veel aandacht en energie is naartoe gegaan.
Dat de grafische kant van dergelijke publicaties enorm belangrijk is, moet niet worden gezegd. Echter wordt er niet altijd genoeg aandacht aan geschonken. Een model kan nog zo mooi zijn in het echt, als het niet goed op beeld wordt vastgelegd doet dat afbreuk aan de vele uren die in het model zijn gekropen. In 'The Belgian School' is dit echter niet het geval. De meesterwerken worden door prachtige foto's (afgedrukt op glanzend papier) extra benadrukt.

Is alles dan perfect aan dit boek?
Naar mijn mening had men meer aandacht moeten schenken aan de kaft. Deze bestaat uit een iets dikker papier, echter niet stevig genoeg waardoor de rug van het boek zeer broos is. Het boek (het is echt een boek) voelt nu meer aan als een dik tijdschrift. Door het boek enkele keren vast te nemen, komen er reeds kreuken in de kaft waardoor het boek snel beschadigd. Ook door het zeer glanzende papier lijkt het vrij snel 'gebruik'. Het is dus geen boek om mee te sleuren in de rugzak op de trein, ik denk dat er dan na enkele reizen niet veel meer van zou overschieten. En dat is toch spijtig voor een publicatie die men 35 euro betaald.
Beter was een kartonnen kaft (zoals het FAQ-boek van Mig Jimenez) geweest.


Nabeschouwing


Dit is een zeer aan te bevelen boek. Zeker omdat dit modelbouwpareltjes bevat die je al meermaals bent tegengekomen op beurzen en niet wist van wie het was. Naast de topwerken van internationaal befaamde bouwers zijn er ook een aantal minder bekende modelbouwers terug te vinden. Minder bekend, echter niet minder mooi!

Wat de materiele kant van het boek betreft ben ik enerzijds enorm onder de indruk. De kwaliteit van de foto's en de lay-out is werkelijk topklasse. Echter de materiaalkeuze voor de kaft kon beter. Het papier is te dun, de rug te zwak. Dit boek dient men zorgvuldig te bewaren.


Enkele gegevens


Taal: Engels
Pagina's: 170
Foto's: 240
Modellen: 110
Modelbouwers: 18
Prijs: 36 euro
Jaar: 2008

Contact: [email protected]
SAMENVATTING
Pluspunten: strak design, uitstekende foto's, zeer aantrekkelijke lay-out, onderwerp van het boek
Minpunten: de zwakke kaft en rug, geeft het boek een 'broos' en ietwat goedkoop uiterlijk.
Eindoordeel: Dit is een zeer mooi boek die elke Benelux-modelbouwer in huis zou moeten hebben! Prachtig referentiemateriaal!
  FOTO'S:100%
  LAY-OUT:95%
  KAFT:65%
Waardering
90%
  Schaal: Other
  Adviesprijs: 36 euro
  Aanverwante Link: link
  Datum Review: Sep 30, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Belgium
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.48%
  GEPRODUCEERD DOOR: 90.89%

Met dank aan Auriga Publishing!
Ter beschikking gesteld door producent

_PROVIDEDLINK  |  Website producent  |  More Reviews  

Over Koen Verbruggen (koenele)
VAN: OOST-VLAANDEREN, BELGIUM

Copyright 2020 door Koen Verbruggen [ KOENELE ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Leuke review, mooi boek. Wordt er ook uitgelegt hoe er stapsgewijs aan het resultaat is gekomen?? Hilbert
OKT 02, 2008 - 11:57 AM
Goede review , ik wist niet dat Vlaamse modelbouwers zo hoog aangschreven staan in het buitenland , mischien een ideetje voor het kerstlijstje.
OKT 02, 2008 - 10:00 PM
Is het boek ook op een of andere beurs te koop?
OKT 02, 2008 - 10:35 PM
verkrijgbaar op minitair.be
OKT 02, 2008 - 11:42 PM
Goede review koen. Kan niet anders zeggen complimenten. Of ik het boek zelf zou kopen weet ik niet, een modelbouw boek zoals Mig of Osprey heb je meer aan denk ik. Natuurlijk is het wel leuk, om het werk van deze grootmeesters te zien. Mvg Manuelke
OKT 03, 2008 - 03:51 AM
Heb exact hetzelfde! Lijkt me echt een prachtig boek, zeker leuk om te bekijken. Maar voor mezelf, de enige meerwaarde die ik eruit zou halen is inspiratie, niet zozeer hoe deze meesters tot het resultaat zijn gekomen. K'ga em binnenkort eens bekijken Greetz, Jurrie
OKT 04, 2008 - 06:49 AM
Doen! het is in elk geval de moeite om dit boek te doorbladeren, staan prachtige dingen in!! groeten koen
OKT 06, 2008 - 10:16 PM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • The_Belgian_School
  • IMG_00931
  • IMG_01032
  • IMG_00985
  • IMG_00961
  • IMG_00952
  • IMG_00943