inloggen   |    registreer
Tank WorkShop [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
M38A1 Jeep tires with Chains
M38A1 Jeep wielen met sneeuwkettingen
  • TWS0083-1

door: Paul Sonnemans [ 007 ]

Sneeuwkettingen in model

Voor een voertuig dat door winterse gebieden moet ploeteren zullen sneeuwkettingen destijds een geweldige uitvinding geweest zijn. Zelfs heden ten dage kan je in sommige situaties niet zonder dit hulpmiddel verder komen.
In model vind ik de banden met sneeuwkettingen eveneens een geweldige uitvinding. Ze geven immers een model een extra robuuste en winterse uitstraling en kunnen tevens een mooie overgang vormen van het model naar het (winterse) diorama waarin het model staat.

Tank WorkShop brengt in 1:35 een scala aan wielen met sneeuwketingen uit. In het programma zul je banden vinden voor onder andere de Kubelwagen, Horch, Opel Blitz, Mercedes, Krupp Protze, Steyr 1500, SdKfz 223 alsook voor de GMC 6x6 truck, Willy’s Jeep, M38A1 Jeep, US Halftracks, 3/4-ton Dodges, de M8 Greyhound en zelfs de M998 Hummer.
Geen sneeuwkettingen maar wel even vernoemenswaardig zijn de Tank WorkShop wielen met ski’s bedoeld voor onder een SdKfz 251.


Het product

Het setje wielen die in deze review de hoofdrol spelen betreffen de vier wielen voor de M38A1 Jeep (een postwar opvolger van de bekende WW2 Jeep).
De wielen zijn verpakt in een hersluitbaar plastic zakje waar een kartonnen strook aan geniet is. Op de achterzijde van de verpakking staan de nodige (gezondheids) waarschuwingen en enkele tips voor het werken met resin, zoals het verwarmen in water van kromgetrokken delen als ook het afwassen van achtergebleven losmiddel.
Een eenvoudige maar doeltreffende verpakking; je kan direct zien wat je koopt.De wielen zelf vielen mij op door hun gewicht. Ik had het idee dat het een lichter soort resin was als dat ik gewend was. Dit zou kunnen komen door het gebruik van micro-balloons in het resin; iets wat steeds vaker wordt toegepast. Helaas heb ik hier niets over kunnen terug vinden.
Verder viel op dat de wielen in kleur verschillen; vermoedelijk afkomstig van 2 verschillende batches. Uiteraard is dat geen probleem; de kwaliteit van de verschillende kleuren wielen verschilde niet.


Detailering en afwerking

De set bestaat uit 2 voor en 2 achterwielen. De voorwielen zijn de wielen met de bouten op de naaf. De achterwielen zijn daar vlakker/ eenvoudiger. Een snelle blik op wat referentiefoto’s laat zien dat dit inderdaad bij heel wat M38A1 Jeep’s het geval was. Helemaal in orde dus.
De detailering van de wielen is goed en scherp gegoten. De kettingen zijn niet altijd even perfect uit de mal gekomen; hier en daar een niet goed gelukte schakel en soms sluit de ketting niet geheel aan. Maar je moet dan ook wel echt met je neus op de wielen gaan zitten wil je dat kunnen zien.
De wielen hebben een duidelijke boven en onderkant; de onderkant is dan de kant waar de gietopening heeft gezeten in de mal. Hier zijn wat resten van het gietproces achtergebleven en zal er geschuurd moeten worden. Dit is volkomen normaal bij resin wielen van vrijwel elke fabrikant. Aan deze zogenaamde onderzijde is een naad waar te nemen op de wielen, terwijl de bovenzijde geen naad vertoont.Op de voor en achterzijde van enkele wielen kleine bolvormige plekjes of oneffenheden te vinden. Eén wiel had dit meer dan de andere en dit zal waarschijnlijk aan de mal van het bewuste wiel liggen. Deze plekjes zijn geen onoverkomelijk probleem en je kan ze vrij eenvoudig wegwerken.Bewerking

Zoals hierboven vernoemd; de plekjes kun je makkelijk wegschuren en ook de gietresten en naden laten zich makkelijk met een vijltje, scherp mesje en een stukje fijn schuurpapier weghalen.

Het resin laat zich makkelijk bewerken. Indien nodig zijn de openingen voor de assen aan de achterzijde wat verder uit te boren met een klein boortje.
Na het schuren even de wielen in een sopje afwassen; dit ontvet en verwijderd tevens achtergebleven losmiddel. Als je dit niet doet heb je kans dat bij het schilderen of airbrushen de verf niet wil hechten op de wielen. De wielen zelf zijn met een drupje secondelijm makkelijk aan je model vast te lijmen.

Conclusie

Ondanks wat kleine plekjes zijn de wielen zijn van een goede kwaliteit. Ook voor de prijs hoef je het niet te laten; afhankelijk van het aantal wielen liggen de meeste van de Tank WorkShop sets pakweg tussen de 8 en de 14 euro. De hier beschreven set koste 7,95 Euro. Met een beetje werk haal je er een mooi stel wielen uit die je voertuig een stoer en winters uiterlijk geven. Zeker aan te bevelen!

SAMENVATTING
Pluspunten: Goede details en scherp gegoten.
Minpunten: Diverse kleine oneffenheden nog weg te poetsen.
Eindoordeel: Aanrader!
Waardering
90%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: TWS0083
  Adviesprijs: 7,95 EURO
  Datum Review: Aug 23, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: United States
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 76.47%
  GEPRODUCEERD DOOR: 77.50%

Over Paul Sonnemans (007)

Copyright ©2021 door Paul Sonnemans [ 007 ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Mooie en eerlijke review Paul...en een aardige toevoeging aan je model. Grt Nico
AUG 26, 2008 - 10:09 PM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • TWS0083-front
  • TWS0083-back
  • TWS0083-top
  • TWS0083-bottom
  • TWS0083-caution