inloggen   |    registreer
Bronco Models [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
Landwasserschlepper
Landwasserschlepper
 • Boxart8

door: Robert Blokker [ FAUST ]

Historie

In mei 1935 kwam de vraag om een ampfibische tractor te ontwikkelen met als doel het trekken van zware ladingen over rivieren en voor landingen. Het zou een voertuig moeten worden met verschillende mogelijkheden. Een trekker op het land, een sleepboot in het water en zelfs geschikt om een drijvende 10 ton trailer voor de Panzer II of 20 ton trailer voor de Panzer IV als een altijd inzetbare gemotoriseerde veerpont.
Verschillende bedrijven deden mee met dit project onder andere Rheinmetall Borsig, Alkett en Maybach. De romp van de LWS had de vorm van een boot en lag maar 1,6 meter in het water met een gewicht van 15 ton. Het voertuig was 9 meter lang, 3 meter breed en 3,15 meter hoog. Aangedreven door een Maybach HL120 motor wist de LWS 12,5 kilometer per uur te halen in het water en op het land een maximum snelheid van 40 kilometer per uur.
De LWS had een bemanning van 3 maar had plaats voor een 20 man extra om te vervoeren.
De opdracht voor de eerste serie van 4 werd gegeven op 11 december 1940, de tweede serie zou geproduceerd moeten worden van maart tot juni 1941. Verslagen van de 1ste juli 1942 rapporteren dat er maar 7 LWS-en klaar waren. Een ander contract werd ingediend voor de productie van nog eens 14 Landwasserschleppers te beginnen in juli/augustus 1942 tot aan september 1943. Er waren geen verdere opdrachten voor de LWS omdat hij uiteindelijk vervangen zou worden door de Panzerfahre welke een gepanzerde veerpont gebaseerd op het Panzer IV chassis.
Er is een kleine controverse over hoeveel Landwasserschleppers er nou werkelijk geproduceerd zijn. Verschillende bronnen melden verschillende cijfers. De bovenstaande info komt van Jentz en Doyle maar andere bronnen stellen dat er meer LWS-en zijn gebouwd (aantallen lopen uiteen van 14 tot zelfs 29 stuks)
1 LWS is richting Afrika gegaan om te dienen bij het DAK. Een is naar de kriegsmarine gegaan en de rest is met pionier eenheden verdwenen naar Rusland


De doos

De kit komt verpakt in een doos met de maten 44,5cm breed, 30 cm hoog en 6,7 cm diep. De voorkant toont een mooie gekleurde box art van de LWS in driekleuren camo die net het strand oprijdt (welke de zogenaamde kriegsmarine versie zou moeten zijn) tezamen met het kitnummer en de kitnaam. Wat in dit geval interessant is, is het feit dat het gaat om een Mid production LWS. Met maar een klein aantal van die voertuigen is het moeilijk te spreken van een Early Middle en late uitvoering, maar als ik de afbeeldingen in de publikaties en die ik van het net heb goed bekijk dan blijken alle LWS-en allemaal een beetje van elkaar te verschillen. Het is dus goed mogelijk dat ze tijdens de test fasen van alle afgemaakte Landwasserschleppers steeds kleine dingen vonden die verbeterd moesten of konden worden en dat ze deze veranderingen hebben doorgevoerd in LWS-en van de latere producties. De zijkanten van de doos tonen lijntekeningen van dezelfde LWS die op de voorkant staat. De andere zijkant toont een paar zaken die je in de doos zal tegenkomen zoals het vel PE en het Decal velletje.


De inhoud

Bij het openen van de doos wordt je begroet door 803 onderdelen. Een groot deel van die onderdelen worden vertegenwoordigt door de tracks (300 stuks) en verder 21 in doorzichtig plastic. De andere 461 onderdelen zitten op ramen van beige plastic. In de doos vindt je dan ook los de romp van het voertuig en het bovendek. Verder nog 21 onderdelen in het velletje PE, een vel met decals, een Kriegsmarine vlag geprint op echte stof, een eindje draad en een instructie boek van 16 pagina’s.

Het gietwerk van de kit is zonder twijfel fantastisch te noemen. De details daardoor ook indrukwekkend. De romp heeft werkelijk honderden kleine popnagels. Er zijn wat gietnaden te verwijderen maar ze zijn niet groot en goed weg te schrapen met een nieuw hobbymes. De LWS van Bronco is uitgerust met een zeer gedetailleerd interieur. Het model heeft her en der knockout marks maar als ik het zo in het instructie boekje bekijk zitten ze op plaatsen die straks niet meer te zien zijn als het voertuig gebouwd is.

De beige plastic onderdelen komen op 9 Sprues en elk heft een letter meegekregen van C tot I. Sommige van de sprues zitten twee keer in de kit.

Sprue C bevat alle onderdelen voor de bovenopbouw/kajuit zoals de zijwanden met de patrijspoorten en het dak

Sprue D is twee keer in de doos vertegenwoordigt en bevat voornamelijk de suspensie, de aandrijfwielen en de wielen ( Loopwielen en geleidingswielen.) Ook de roerbladen zijn op deze sprue te vinden tezamen met een heleboel kleine detailonderdeeltjes.

Sprue E zit ook twee keer in de set. Verschillende luiken, Een boel, kleine onderdelen, Handrailings, de metalen dingen waar het touw omheengewikkeld moet worden (Bolders weet ik nu dankzij Erwin). Twee ribben die aan de onderkant van de romp boven de tracks moeten worden geplakt. De twee laatstgenoemde dingen zijn vreselijk dun dus je moet heel voorzichtig te werk gaan om ze niet stuk te maken wanneer je ze uit de sprue vandaan knipt/snijdt.

Het overgrote deel van Sprue F is voor de binnenkant van het interieur. Luiken voor de gaten in het dek, de ingang naar de kajuit, nog meer luiken voor in deuropeningen, de schroeven en twee platen waar de aandrijfwielen op gemonteerd worden.

Sprue G bevat de grotere onderdelen voor de kajuit waaronder de luchtinlaat en een heleboel details voor het interieur.

De onderdelen van Sprue H komen vrijwel allemaal terecht op het dak van het voertuig. Een heleboel kleine en breekbare onderdeeltjes om precies te zijn. Wederom weer handrailings voor op het dak. Allemaal vreselijk dun.

Sprue I bevat detail onderdelen voor zowel het interieur als het exterieur. Onderdelen als pioniergereedschappen, he tanker, koplampen en dergelijke. Voor het interieur vindt je 3 geweren, een MP40 voor op de luchtinlaat, het stuur en nog meer luiken.


De PE fret bevat onder andere roosters voor de luchtinlaten van de motor op het achterdek. Details voor de luchtinlaat die door het crewcompartiment loopt en extra detail voor de kajuit.

De rupsbanden (300 stuks) komen bevestigd op 25 sprues al moet gezegd worden dat sprue hier niet helemaal het correcte word is. De rupsen zijn verdeeld tussen links en rechts te herkennen aan de letters L en F. Deze letters zijn te vinden op de sprue onderdelen waaraan de tracks bevestigd zijn. De schakels zijn om en om aan elkaar verbonden dus je hebt eerst een L, dan een F dan weer een L en dan weer een F enzovoort enzovoort. Er zitten 12 schakels op 1 string, 6 L en 6 F schakels. Als je een schakel losknipt van het stukje sprue waar hij aan vast zit moet je per schakel drie bevestigingspunten schoonmaken. Dit moet je wel doen want anders kom je in de problemen als je de tracks in elkaar zet. Het mooie van de rupsbanden is dat ze werken en dus echt beweegbaar zijn. Ik heb er een paar in elkaar geklikt om te kijken of het goed werkt en ze klikken mooi samen en ze zitten nog vrij stevig ook. Maar ik vermoed dat als de rupsband wat langer wordt hij een boel van zijn kracht gaat inleveren en hij ook niet echt bestand zal zijn tegen een ruwe behandeling. Het beste is dus om ze in elkaar te zetten. Ze te positioneren op de loopwielen en sprockets, de juiste “hang” van de tracks erin buigen en dan met plasticcement ze weer vast te zetten.

Sprue J is de transparante sprue. Alle lenzen voor de lampen vindt je hier en uiteraard ook alle ruiten en patrijspoorten. De ramen zijn gegoten met het “kozijn" waarmee ze in de romp van de kajuit zijn gezet. Een beetje maskeren is hier wel nodig maar het geeft een heel mooi extra detail aan de binnenkant van de kajuit.


Het decalvel
Het Decal vel geeft je decals voor 3 voertuigen. LWS667 welke de LWS was die richting Afrika ging. Deze LWS is geschilderd in dark yellow, LWS1071 “early” welke in Rusland gediend heeft bij de Pionier compagnie 771 in juni 1943 en is geverfd in panzer grijs. En last but not least LWS 1071 “late” welke exact dezelfde is als de andere 1071 maar dan overgeschildert in de driekleuren camo, licht grijs, Blauw grijs en licht groen.

Instructie boekje
Het instructie boekje telt 16 pagina’s en bevat wat informatie over het voertuig op de eerste pagina, Wat standaard instructies en verfschema op vel 1, Verder de lijntekeningen waar het hele bouwproces in beschreven wordt de laatste twee pagina’s zijn schilder en decal instructies. Ik heb hier geen fouten kunnen ontdekken maar in de buildlog kom ik hier mogelijk op terug.

Ik kan op dit moment weinig zeggen over de pasvorm. Ook dit zal in de builtlog uitvoerig in beeld worden gebracht. Ik heb de romp en het dek op elkaar gepast en het bleek een beetje “tricky” te zijn. Niet in de slechte zin van het woord. Het dek heeft aan de onderkant allemaal pinnetjes die op hun beurt passen in uitsparingen aan de binnenkant van de romp. Maar omdat de romp ietwat naar binnen buigt heeft het dek de neiging om eruit te springen. Als je eenmaal alles op zijn plek heb passen de twee delen perfect en superstrak op elkaar. Een ander ding wat ik wat jammer vindt is dat geen van de luiken detail aan de binnenkant heeft en dus eigenlijk alleen geschikt als je het voertuig met dichte deuren wil maken. Voor open deuren moet er wat scratchwerk aan te pas komen. De loopwielen en aandrijfwielen hebben allemaal geen detail aan de achterkant dit is voor de meeste niet zo’n probleem maar vooral de wielen aan de voorkant zijn vanuit sommige hoeken goed te zien,


De kit vs het echte voertuig

Ik heb de kit vergeleken met data van Jentz en Doyle. Er zijn meer publicaties die data hebben maar ze verschillen allemaal ( ze zijn allemaal “ongeveer” hetzelfde). De afmetingen van het voertuig volgens Jentz en Doyle zijn 9 meter lang, 3 meter breed en 3,15 meter hoog. Respectievelijk komt dit in schaal uit op 25,7cm, 8,5cm en 9cm. De kits afmetingen zijn 25,2cm , 9,2cm en de hoogte heb ik nog niet kunnen bepalen omdat ik de kit nog niet gebouwd heb en de hoogte bepaald wordt met het loopwerk erop. Andere dingen waar ik maten van vergeleken heb waren de Aandrijfwielen, de loopwielen en de idler. De maten van deze items zijn praktisch allemaal perfect in schaal. De schroeven van het voertuig lijken wel iets te groot te zijn als ik de data van Jentz en Doyle erbij haal.
Wat dit voertuig nou precies maakt tot een Mid voertuig heeft iets te maken met sommige features in de kit. Vroege LWS-en hadden 3 luchtinlaten op de kajuit, grote rechthoekige ramen en drie kleine patrijspoorten aan de zijkanten van de kajuit en verder nog spatborden aan de voorkant boven de tracks. De mid productie LWS was niet uitgerust met de spatborden. Had kleinere vierkante raampjes voorin (de grote ramen waren notoir voor breken als er grote golven tegenaan sloegen. 1 luchtinlaat op de kajuit. 1 groot rond raam naast de ruiten voorin en 2 kleine patrijspoorten halverwege de zijwanden van de kajuit.
De kit geeft je zelfs de optie om een “vroege” of een “late” mid productievoertuig te maken. Het verschil bestaat hoofdzakelijk uit het verwisselen van de plaatsing van 2 onderdelen op de zijwand van de kajuit. Meer informatie aangaande dit vindt je op pagina 9 van het instructie boekje. Van alle foto’s die ik op het internet en in de verschillende publicaties heb gezien kan ik dit verschil niet ontdekken maar ik heb nog niet alle publicaties en ik heb ongetwijfeld niet alle foto’s.
Het enige punt wat ik echt zonde vond dat ze het niet toegevoegd hebben is de touwbumper (of de leguaan zoals ik later geleerd heb) Ik heb nog geen enkele foto gezien waar het voertuig niet was uitgerust met de zogenaamde leguaan. Dus wat mij betreft is dit een behoorlijk misser op het conto van Bronco. Het Canadese bedrijfje Thachweave maakt behoorlijk mooie Leguanen maar ze zijn ten tijde van het schrijven van deze review nog niet op de markt. Lionroar heeft een set aangekondigt in resin.

Conclusie

Dit is een voertuig waarvan een heleboel mensen al een hele lange tijd wachten tot hij een keer verschijnt in plastic. De Miniart Studio’s kit was (Ondanks het feit dat het een verschrikkelijke kit was) al een hele populaire in zijn tijd maar was erg zeldzaam en daarnaast ook nog eens erg duur, Ebay deed hier vrolijk aan mee.
Dit is voor velen de kans om deze kit eindelijk te bezitten. In het geheel gezien is de kit erg goed. Het gemis van de leguanen (touwbumpers) is wel heel vervelend want dit betekend dat er weer geďnvesteerd moet worden in een AM supplement. Het missen van detail op de binnenkanten van luiken en loopwielen is vervelend maar een modelbouwer met gemiddelde ervaring zou hier niet zoveel problemen mee moeten hebben en met wat slim scratchwerk los je dit makkelijk op. Er zitten leuke extra’s in de kit. De werkende tracks, de PE, en dingen zoals de vlag en het stuk touw. De gietkwaliteit is fantastisch en alle details zijn scherp en strak. Een goed vel decals, het letters en tekens lijken allemaal op goede grootte te zijn als ik het vergelijk met foto’s van het origineel.
Ik heb werkelijk geen flauw idee waar de verschillen in grootte vandaan komen tussen de kit en de 1:1 maten zoals beschreven in verschillende publicaties. Ik weet niet precies waar Bronco zijn informatie vandaan heeft waar ze de kit op hebben gebaseerd. De publicaties die ik thuis heb geven ook geen eenduidigheid, al gaat het maar om kleine verschillen.
Uiteindelijk heb je met deze kit gewoon een zeer indrukwekkend ogend model van een Landwasserschlepper welke fantastisch zal staan als een standalone model of als centrepiece in een diorama. Ondanks de missers is het toch een kit die ik iedereen aanraadt.

SAMENVATTING
Pluspunten: Zeer indrukwekkend gietwerk en zeer mooi detail, Werkende tracks, leuke extra's als PE, een kriegsmarine vlag op echt stof
Minpunten: Grootste misser: het ontbreken van de touwbumpers (leguanen) , geen detail op de achterkanten van de loopwielen en sprockets en geen detail op de achterkant van luiken.
Eindoordeel: Ondanks de missers die bronco in deze kit heeft zal het uiteindelijk een indrukwekkend model opleveren van een LWS.
Waardering
85%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: CB 35015
  Adviesprijs: € 74,95
  Datum Review: Aug 05, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.08%
  GEPRODUCEERD DOOR: 87.97%

Met dank aan Bronco Models!
Ter beschikking gesteld door producent

Website producent  |  More Reviews  

Over Robert Blokker (FAUST)
VAN: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...

Copyright ©2021 door Robert Blokker [ FAUST ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Beste Robert, bedankt voor deze top notch review. Daar is ongetwijfeld heel veel tijd in gaan steken. Velen zullen erg gebaat zijn bij jouw woorden ! G.
AUG 05, 2008 - 07:31 PM
Perfect review Robert! Was het wachten zeker waard Zeer mooie kit naar mijn idee. Ik denk dat er binnenkort wel wat gebouwde versies te bewonderen zullen zijn op de beurzen her en der.
AUG 05, 2008 - 09:50 PM
Hele mooie review Robert. Wat je al zegt zullen vele onder ons deze kit willen bezitten. Ik vind het dan persoonlijk ook een echt mooi voertuig, en Rhodes Williams heeft er met zijn onderwater diorama nog een schepje boven op gedaan. Ik vind de swastika op het vlaggetje erg gedurft van Bronco, dit zie je niet in heel veel kits. mvg Manuelke
AUG 07, 2008 - 04:34 AM
Robert ik kan aan mijn voorgangers niet veel toe voegen echt een goed en duidelijke review thanks
AUG 08, 2008 - 11:47 AM
Ola Gasten Merci voor de lovende woorden. Ze worden erg gewaardeerd. Ik ben inderdaad ook wel benieuwd wat andere bouwers gaan doen met deze kit en hoe hun uitvoeringen eruit gaan zien.
AUG 08, 2008 - 07:15 PM
Yo Robert, Eidelijk eens de tijd gevonden om de review op m'n gemak te doorlezen. Prachtig model en al even prachtig gereviewd...knap werk! Deze staat ook op m'n lange lijst van model/projecten waar ik eens m'n handen aan wil vuil maken. Mooi werk. Grt Nico
AUG 09, 2008 - 02:11 AM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
 • BroncoLWS_002
 • BroncoLWS_004
 • BroncoLWS_013
 • BroncoLWS_020
 • BroncoLWS_032
 • BroncoLWS_042
 • BroncoLWS_049
 • BroncoLWS_058
 • BroncoLWS_070
 • BroncoLWS_078
 • BroncoLWS_089
 • BroncoLWS_095
 • BroncoLWS_102
 • BroncoLWS_104
 • BroncoLWS_105
 • BroncoLWS_106
 • BroncoLWS_107
 • BroncoLWS_108
 • BroncoLWS_110
 • BroncoLWS_007
 • BroncoLWS_008
 • BroncoLWS_017
 • BroncoLWS_016
 • BroncoLWS_022
 • BroncoLWS_024
 • BroncoLWS_026
 • BroncoLWS_029
 • BroncoLWS_034
 • BroncoLWS_035
 • BroncoLWS_037
 • BroncoLWS_038
 • BroncoLWS_039
 • BroncoLWS_041
 • BroncoLWS_043
 • BroncoLWS_044
 • BroncoLWS_045
 • BroncoLWS_048
 • BroncoLWS_050
 • BroncoLWS_053
 • BroncoLWS_054
 • BroncoLWS_056
 • BroncoLWS_057
 • BroncoLWS_059
 • BroncoLWS_061
 • BroncoLWS_062
 • BroncoLWS_065
 • BroncoLWS_071
 • BroncoLWS_072
 • BroncoLWS_073
 • BroncoLWS_076
 • BroncoLWS_079
 • BroncoLWS_080
 • BroncoLWS_082
 • BroncoLWS_084
 • BroncoLWS_086
 • BroncoLWS_088
 • BroncoLWS_092
 • BroncoLWS_093
 • BroncoLWS_096
 • BroncoLWS_101
 • BroncoLWS_103