inloggen   |    registreer
Joefix Studios [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Build Review
135
Groene klimop blaadjes.
Joefix Studio's groene klimop blaadjes.
  • B_019

door: Nico Blomme [ BILL1 ]

Inleiding.

In hun zoektocht naar vegetatie voor een diorama al dan niet met natuurlijk produkten word de inspiratie en kennis van de dioramabouwer zwaar op de proef gesteld. Vaak onstaan er knappe dio's of ondergrondjes, een model omgeven door een weelderige plantengroei of een kit in de woestijn met enkele welgeplaatste dore planten. Soms bestaan die planten in het echt niet en zijn ze enkel ontstaan in het brein van de diobouwer.
Maar de dioramabouwers willen meer...én...realistischer materialen.
Enkele fabrikanten van deze producenten sprongen daar gretig op in, alsook het Belgische Joefix Studio's.

Klimop Hedera helix.

Is een groenblijvende houtige plant die overal in de wereld groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt.
Het is een in de gematigde streken groeiende liaan en kan hierbij vele meters hoog worden. De klimop lijkt veel op de Atlantische klimop (Hedera hibernica). Hiernaast kan de klimop kruipende stengels vormen, op zoek naar nieuw houvast. Het heeft leerachtige, verspreid staande, bladeren en bloeit in de herfst van september tot december. Het verspreidt een eigenaardige, wat harsachtige, geur. De bladeren aan de niet bloeiende takken zijn handvormig gelobd tot gespleten met een hartvormige voet; aan de bloeiende takken zijn ze eirond en niet gedeeld.
Klimop is een goede slaap- en schuilplaats voor allerlei vogels. De bessen worden in het voorjaar o.a. door merels gegeten. Gezonde en krachtige bomen lijden niet onder klimopbegroeiing. Oude muren met poreuze voegen kunnen op de lange duur schade ondervinden. Moderne gebouwen, die een stevigere voeging hebben, ondervinden geen schade van klimop. Bepaalde wandelende takken eten het liefst groene klimop.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen). Op grafstenen wordt het dan ook gebruikt als symbool voor onsterfelijkheid.
In het Oude Egypte was de klimop gewijd aan Osiris en in het Oude Griekenland aan Dionysos.

Het produkt.

De klimop blaadjes worden los van elkaar geleverd in een behoorlijk hoeveelheid en in een klein zakje van plastic netjes verpakt. Onder het produkt nummer #106#, samen met de blaadjes word standaard de takkenbasis ook meegeleverd #902# in een als het ware een kussentje van draadjes, een dankbaar produkt dat zeker van pas komt bij de groene klimopblaadjes zelf.
Zoals de naam al zegt hebben de klimop blaadjes al een groene kleur meegekregen van de producent zelf, wat al kan dienen voor een goede basislaag. Ook werd de takkenbasis voorzien van een roodbruin kleurtje wat ook al heel wat werk uitspaard voor de diobouwer.
De takkenbasis komt tevens ook netjes en stevig verpakt in een plastic zakje, te samen geniet met de groene klimopblaadjes en daarrond een kartonnen infokaart met de produktnamen en nummers en een kleine handleiding om het gebruik ervan te vergemakkelijken.

100 procent natuurlijk product.

De groene klimop blaadjes zijn een honderd procent natuurlijk product die door de leverancier zelf een speciale kleurbehandeling meekregen.

Verwerking.

In ons voorbeeld ( zie foto's) werd er eerst gezorgt voor een basis waar de klimop komt aan te hangen/groeien.
Voor een goede gang van zaken werd de basis ( hier een steunbalk voor een hek. ) eerst van alle verf en verweerings technieken voorzien.
Dan komt het er op aan eerst de takkenbasis te gaan gebruiken, deze takjes komen gemakkelijk uit het takkenkussentje met een pincet. Een dotje secondenlijm doet wonderen om deze takjes op de gewenste plaats te lijmen. Nu kun je verder werken totdat je een mooi vlechtwerk krijgt van de takken, dit is de ideaale basis om de blaadjes te aanbrengen. Indien nodig of gewenst kun je de takken nog een kleurtje geven.
Vervolgens kleef je één voor één met secondelijm de klimop blaadjes op de takkenbasis, wel opletten dat je de blaadjes met het puntje naar beneden kleeft.
Indien gewenst kun je ook de blaadjes nog van een kleur voorzien, ik heb gekozen voor een gras groen kleur en vervolgens kwam er nog een lichte wash overheen om er wat meer diepgang in te krijgen.

Conclusie

Dit product van het Belgische Joefix Studio's is een heel dankbaar item voor ons diorama en modelbouwer.
Het komt heel realistisch over en er zijn keuze mogelijkheden zat.


SAMENVATTING
Pluspunten: Omdat de blaadjes en takkenbasis al voorzien van een kleurtje bespaard dat de bouwer een flink wat tijd. Blaadjes zijn een 100 procent natuurlijk.
Minpunten: Een overvloed aan een geplaatste wash zouden de blaadjes wel eens kunnen doen krimpen of vervormen, maar dat heeft de bouwer volledig zelf in handen.
Eindoordeel: Een héél dankbaar en veelzijdig product die samen met andere producten van de leverancier tot mooie dio's kan leiden.
Waardering
90%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: # 106 #
  Datum Review: Jul 07, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Belgium
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 91.00%
  GEPRODUCEERD DOOR: 91.43%

Met dank aan Joefix Studios!
Ter beschikking gesteld door producent

Website producent  |  More Reviews  

Over Nico Blomme (bill1)
VAN: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Hello fellow modelling friends. It's about 10 years now that I building kits... but the last 3 years I love to build diorama's. That's a real passion now these days for me...so hard that I have starting with a blog for building diorama's. So feel free to visit my Diorama blog: http://thed...

Copyright ©2021 door Nico Blomme [ BILL1 ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

ziet er goed uit. wel een priegelwerkje volgens mij Zat me trouwens te bedenken. me zus had vroeger van die soort stempeltjes. hiermee kon je figuurtjes uit een A4 drukken zeg maar. Dit waren ook kleine vormpjes. eens kijken of we die hier nog hebben liggen. zou je ook blaadjes mee kunnen maken denk ik
JUL 09, 2008 - 03:20 AM
hoi Nico.... inderdaad mooi en fijn materiaal van joefix ,ook de soorten vegetatie... grassen enz.... kabeldraad en mech. had het eens gezien op de site van Domino (rodeberg westouter ) Gr M
JUL 09, 2008 - 06:01 AM
inderdaad een wonderbaarlijk idee om die blaadjes te gaan gebruiken. hoewel het kan ook goedkoper - als je een berk in de omgeving weet staan, dan kan je in de loop van de zomer knotjes berkenzaad van de takken plukken; als je deze bosjes zaad tussen je vingers plet zal je zien dat ze enerzijds in kleine zaadjes en anderzijds in kleine drievingerige blaadjes uiteenvallen. deze laatste is het product dat door joefix verkocht wordt. het is nog altijd wat werk om ze te schijden van de zaadjes en te drogen natuurlijk
JUL 09, 2008 - 06:12 AM
Heel goed, prima review. Hoop snel eens wat van hun producten uit te kunnen gaan proberen! Dank aan Joefix ook natuurlijk Martin
JUL 09, 2008 - 10:19 PM
Hoi Nico Great review mate! About how much does this set sell for? Do Joefix sell direct or where can I get this set? Groeten Rudi
JUL 11, 2008 - 02:34 AM
hello, they have a site: LINK [email protected] They are verry nice people! feel the panzer;
JUL 11, 2008 - 08:22 AM
Ik heb een jaar of twee geleden al eens wat bij hen besteld, zo ook deze blaadjes. Ziet er erg goed uit. Ook had ik resin paddestoelen gekocht en nog wat grappige extra's. Zeker een aanrader dus! Greetz, Jurrie
JUL 11, 2008 - 11:20 PM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • klimop
  • B_023
  • B_053
  • B_054
  • B_062
  • B_065
  • B_067
  • B_073
  • B_074