inloggen   |    registreer
Das Werk Miniatures [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Build Review
135
Steyr 1500 Ambulance
Das Werk Miniatures Steyr 1500
 • DWM_35202_001

door: Robert Blokker [ FAUST ]

 • DWM_35202_001

Een Stukje geschiedenis...


In elke oorlog vindt je soldaten die nooit een geweer afvuren maar zonder deze jongens wordt het slagveld nog een grotere rommel dan het al is. Dit zijn soldaten die hun eigen leven riskeren om het slagveld op te gaan om andere mensen te helpen. Dit zijn de helden van wie je eigenlijk nooit zoveel hoort. En toch is hun werk vreselijk belangrijk.
Tijdens de tweede wereldoorlog leden alle partijen grote verliezen en grote aantallen gewonden. Deze mensen moesten van het slagveld af richting een veldhospitaal en het moest snel gebeuren ook zodat deze jongens het licht van de volgende dag nog zouden zien opkomen… En als het aan de gewonde soldaat lag het liefst het licht van een heleboel andere dagen ook.
Om de gewonden naar de veldhospitaals te krijgen gebruikten alle zijden een enorm grote verscheidenheid aan voertuigen in de rol van ambulances. Maar de Duitsers staan vermoedelijk wel garant voor de grootste diversiteit in ambulances. Vrijwel elk voertuig op wielen was op sommige manier wel een keer betrokken bij de Sanitäter gruppe. Deze ambulances waren over het algemeen uitgerust met precies genoeg spul om eerste hulp te verlenen en de gewonde soldaat te stabiliseren tot aan het veldhospitaal waar de behandeling verder ging.
Het voertuig in deze review is een conversie op het Steyr 1500 chassis. Met een gesloten bestuurders cabine en een speciale “koffer opbouw” voor de gewonden. De Koffer opbouw heeft ruimte voor 2 stretchers boven elkaar aan de ene kant en een bank voor de hospik (of sanitäter zo je wilt) aan de andere kant

De Kit


De kit komt in een stevige kartonnen doos ongeveer 15,8 cm breed, 11,4 cm diep en 7,5 cm hoog. Op de bovenkant zie je een sticker met daarop het bedrijfslogo en contact details. Het kitnummer en de naam. En omdat het een conversie is verteld het je ook dat je de Tamiya kit als basis nodig heb en dat die niet in de doos zit. Dit allemaal tezamen met twee afbeeldingen van een afgemaakt voertuig.

De inhoud


In de doos vindt jet wee ziplock zakken met daarin de resin onderdelen voor de conversie en twee instructie velletjes, maat A4. Ik zal beginnen met de twee ziplock zakken.
De conversie kan je onderverdelen in twee delen. En elk van deze delen heeft zijn eigen zak. De bestuurderskabine en alles dat erbij hoort zit in zak 1. De andere zak bevat alle delen voor de koffer opbouw. Respectievelijk noem ik ze zak 1 en 2.

In Zak 1 zit:
De bestuurderskabine, de twee deuren, de vloerplaat, het dashboard, de voetplanken waarmee je in het voertuig stapt. En de bank voor de bestuurder en bijrijder. Als optionele onderdelen levert Das Werk je twee voorwielen van het civiele type en de kleinere laat oorlogse voorlichten. De banden voor de civiele wielen zijn van rubber

In zak 2 vindt je:
Alle onderdelen voor de kofferopbouw. De drie muren, twee deuren, twee onderdelen voor het bankje. Twee rails voor de brancards, het plafond, de vloer en allemaal kleinere onderdeeltjes zoals de pootjes voor het bankje. Een speciale treeplank voor de zijdeur. De twee halen waarmee de bovenste brancard rail vast zit aan de zijwand met twee scharnieren en als laatste een klein achterlicht voor onder de body
En ook hier were vindt je optionele onderdelen. Das Werk levert hier ook drie wielen van het civiele type en een blokje met hele erg kleine onderdeeltjes waarvan ik niet precies weet wat ze zijn. Ze komen ook nergens voor op het instructie vel maar als ik een gok zou mogen doen dan zou ik zeggen dat het de bouten zijn voor de flens op het reservewiel als die niet gemonteerd is.

De Instructie vellen


Twee witte A4 vellen met opdruk. Genummerd van 1 tot 4. Pagina 1 heeft als onderwerp de gesloten kabine van de Steyr Sanka met een afbeelding van alle onderdelen en wat detail foto’s van gedeeltelijke samengebouwde delen en de onderdelen die je gebruikt van de tamiya set. Pagina twee is een overzicht van alle onderdelen voor de koffer opbouw. Pagina 3 gaat voornamelijk over de opbouw van de Koffer body en toont gedeeltelijk in elkaar gezette onderdelen. Pagina 4 toont twee afbeeldingen van een afgemaakt model vanuit twee camerahoeken en wat additionele gegevens over kleine details als Notek lichten van het Tamiya model en de civiele wielen en de kleine late war stijl koplampen.

Kwaliteit:


De gietkwaliteit van deze kit is vreselijk goed. Alles is zeer schoon gegoten en er is vrijwel geen luchtbel zichtbaar. De enige plek waar ik echt luchtbellen ben tegengekomen is op de brancard rails deze onderdelen waren erg dun. De gietblokken en de lokaties hiervan zijn erg goed uitgedacht en zitten op makkelijk te verwijderen.
Het enige punt waarvan ik het wat jammer vond dat juist daar een gietblok moest zitten is op de gesloten kabine van de steyr. Deze loopt volledig om het portier van de bestuurder heen en het er afhalen was geen probleem maar om te zorgen dat de deur er weer in terug past straks moet je dus dat hele ding uit schuren zodat die deur netjes verzonken en gelijk met de opbouw is. Daarnaast loopt is ook over het regengootje boven de deur opening en dit is een erg dun en fragiel dingetje en er is een heleboel voorzichtigheid geboden wil je dit niet beschadigen als je aan het schuren bent.
Een ander ding is de dunnere onderdelen van de kit zoals de achterdeuren en de stretcherrails waren allemaal kromgetrokken. Maar dit is goed te verhelpen met een kommetje kokend water. Dit is verder een bekend probleem met dunne resin onderdelen. Verder kon ik niet echt problemen ontdekken. De Master maker heeft absoluut zijn best gedaan voor deze set.
Eigenlijk echt het enige minpunt wat ik zou kunnen geven maar dat geldt in dit geval voor de additionele dingen en dat is voor de civiele stijl wielen. De velgen waren goed maar iets te klein en de banden waren van rubber met een groot gietblok erop. En iedereen weet dat zo’n gietblok op een rubber band nog al een pest is om te verwijderen. Daarnaast zit er op de banden nog vrij weel Flash ook. Hetzelfde verhaal met schoonmaken.
Omdat de velgen iets te klein zijn betekend dit dat je ze moet vastlijmen in de banden en dat dit wel eens vreemde dingen kan doen met het rubber. In mijn opinie hadden ze beter de civiele wielen kunnen maken uit 1 stuk resin.

De bouw:


Het bouwproces is eigenlijk behoorlijk vanzelfsprekend. Omdat het om een conversie gaat heb je de Tamiya Steyr 1500 (kitnummer 35225) nodig. Overigens kan je ook de Steyr 1500 A Kommandeurwagen (die met de gesloten opbouw) (kitnummer 35235) Ze gebruiken namelijk allebei gewoon hetzelfde chassis. Ik heb van een goede maat van me de Kommandeurwagen overgenomen om de conversie op te bouwen. Ook koos ik voor deze kit omdat ik van Eduard nog een PE set voor dit voertuig had. Om het interieur iets op te waarderen.
Bij de bouw kreeg ik het idee dat ze de vloerplaat van Tamiya hadden aangepast. Dit vermoeden werd min of meer bevestigd toen ik er achter kwam dat de PE anti slip platen exact pasten. Zoals de instructies al aangeven gebruik je alle hendels en dergelijk uit de Tamiya kit evenals het stuur en de stuurkolom.
Toen ik de vloerplaat in de gesloten kabine aan het testen was kwam ik er achter dat het bestuurders huis ietwat naar binnen is getrokken. Om de vloer erin te zetten moet je de achterkant en de vuurwal van het bestuurdershuis een kleine beetje uit elkaar trekken zodat de vloer erin kan. Let hier wel op dat dit stress oplevert op het bestuurdersgedeelte en met name in het gebied waar de raamstijlen van het voorraam zitten. Bij mij brak de raamstijl aan de bijrijders kant. Iets wat ik gefixed heb op het moment dat ik het interieur geschilderd had en de vloer er in zat. Ook door dat ie hier iets naar binnen gebogen was zat er achterin een kier tussen de vloerplaat en de achterkant van de bestuurders kabine. Wat lijm er tussen en aanknijpen lost dit probleem erg goed op.
Verder op de bestuurders kabine geen grote problemen gevonden alles past werkelijk top in elkaar.

De body van de vrachtwagen was ook zeer goed ontworpen en alles paste perfect in en aan elkaar. I heb de body in elkaar gezet ongeveer op de zelfde manier zoals de instructie vellen dat zeggen puur voor het gemak van het verfen. Al de gebogen onderdelen werden eerst in een kommetje kokend water gedompeld om ze recht te krijgen. Resin heeft op een of andere manier een geheugen en als je ze in kokend water onderdompelt dan zie je het onderdeel letterlijk flexibel worden. Als je hem op zijn kop er weer uit haalt en hem de tijd geeft om weer af te koelen dan heb je een perfect recht stuk resin zonder je vingers te gebruiken.
Verder heb ik ook hier totaal geen problemen te noemen. De body was zeer goed uitgedacht en dit geeft dus absoluut een 100% score op dit gebied voor Das Werk.
De kleine details die missen zitten niet in de kit en die zal je zelf moeten maken. Hiermee bedoel ik zaken als deurhendels maar dat is makkelijk zat. I heb Evergreen gebruikt om deze te maken. De ruiten moet je ook zelf maken. En dit kan best tricky zijn. Ik had eerst de body in elkaar gezet en moest hem toen weer uit elkaar halen omdat ik de maten voor de ruiten van binnenuit moest opmeten. De voorruiten zijn zelfs nog moeilijker. Hier moet je uiteindelijk de maten al opnemen voor je de vloer erin zet… anders kom je er nooit meer makkelijk bij. En dat kom je toch al niet maar je maakt het jezelf echt moeilijker. Ik heb verschillende ruiten weggegooid voor ik uiteindelijk de juiste afmetingen had. De ruiten in de deuren heb ik in de planning staan om ze half geopend te maken. Door de bovenrand van het raam na te trekken op plastic en dit op de helft door te snijden heb ik dit idee verkregen.

Zelfs ongeschildert vertoont dit voertuig al alle eigenschappen om een mooi voertuig te worden en geschildert zou hij er helemaal top uit moeten zien. Op het moment dat ik deze review schrijf zit ik midden in het schilder proces en ben ik bijna toe aan de weathering. En dat is iets waar ik enorm naar toe kijk.

Conclusie:


Das Werk Miniatures heft een absolute winnaar hier met deze conversie. Niet alleen is het onderwerp heel erg origineel alswel het feit dat he teen zeer welcome aanvulling is op een gebied wat de plastic modellen fabrikanten op een of andere manier een beetje links laten liggen. Er is een grote diversiteit aan gepantserde voertuigen en halftracks op de markt van verscheidene fabrikanten maar de normale trucks en persoonsvoertuigen die gebruikt werden en daarmee ook heel veel gebruikt werden zijn maar dun bezaaid. Voor de liefhebbers van Duitse “softskins” is de keuze al jaren beperkt tot de Opel Blitz S 3 ton truck, de Mercedes Benz L3000, de Krupp Protze en de Steyr 1500. Een handjevol kubelwagens Van verschillende fabrikanten en hetzelfde geldt voor de schwimmwagen en de Volkswagen Kever.
De prijs van deze conversie is inderdaad hoger dan de aanschafprijs van een Steyr 1500 van tamiya maar voor dat geld krijg je wel een zeer goed ontworpen conversie waarmee je een zeer orignele uitvoering kan maken van de toch al mooie tamiya kit. Das Werk Miniatures vult hiermee een mooi gat in de markt. Het schoonmaken en in elkaar zetten van dit voertuig heeft me een paar avonden gekost en ik heb geen moment gehad waarvan ik er niet van genoten heb. Het enige dat een beetje jammer was waren de civiele wielen voor de eerdergenoemde redenen. Maar sinds ze optioneel bijgeleverd zijn is het eigenlijk toch een mooi gebaar van Das Werk. I koos er eerst voor om voor de kitwielen te gaan maar vind uiteindelijk nog een set resin wielen die ik had liggen.
Dit is absoluut een aanrader voor een ieder die een zeer origineel voertuig wil maken.
Das Werk Miniatures bedankt voor het beschikbaar stellen van deze review sample.

Robert Blokker
SAMENVATTING
Pluspunten: Naast de originaliteit ook het uitstekend ontwerp van de onderdelen welke pasvorm en bouwgenot absoluut garanderen.
Minpunten: De optionele civiele wielen met de rubber bandjes en de iets te kleine velgen. En de wat dunnere delen die kromgetrokken waren. (minste van alle problemen.)
Eindoordeel: Een absolute winnaar van Das Werk Miniatures. Origineel onderwerp gecombineerd met uitstekend master ontwerp Zorgt voor een schitterend model. Das Werk Miniatures. Proficiat.
Waardering
95%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: DMW 35202
  Adviesprijs: 46,40
  Datum Review: Oct 24, 2007
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.08%
  GEPRODUCEERD DOOR: 92.50%

Met dank aan Das Werk Miniatures!
Ter beschikking gesteld door producent

Website producent  |  More Reviews  

Foto's
Click image to enlarge
 • DWM_35202_030
 • DWM_35202_031
 • DWM_35202_032
 • DWM_35202_033
 • DWM_35202_034
 • DWM_35202_035
 • DWM_35202_036
 • DWM_35202_037
 • DWM_35202_038
 • DWM_35202_039
 • DWM_35202_040
 • DWM_35202_041
Over Robert Blokker (FAUST)
VAN: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...

Copyright ©2021 door Robert Blokker [ FAUST ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Yo Faust, Mooie review man...hier kan je idd een leuke kit van bouwen. En zo te zien ben je daar goed op weg mee ook. Mooi onderwerp trouwens...die medic en ambulance toestanden zie je trouwens niet veel. Hiermee kun je veel kanten mee op om een ondergrondje te creeren. Mooie review Robert. grt Nico
OKT 25, 2007 - 04:32 AM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
 • DWM_35202_002
 • DWM_35202_026
 • DWM_35202_027
 • DWM_35202_028
 • DWM_35202_029
 • DWM_35202_003
 • DWM_35202_004
 • DWM_35202_005
 • DWM_35202_006
 • DWM_35202_007
 • DWM_35202_008
 • DWM_35202_009
 • DWM_35202_010
 • DWM_35202_011
 • DWM_35202_012
 • DWM_35202_013
 • DWM_35202_014
 • DWM_35202_015
 • DWM_35202_016
 • DWM_35202_017
 • DWM_35202_018
 • DWM_35202_019
 • DWM_35202_020
 • DWM_35202_021
 • DWM_35202_022
 • DWM_35202_023
 • DWM_35202_024
 • DWM_35202_025