inloggen   |    registreer
[ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Build Review
132
Daihatsu Midget 1958
  • Daihatsu Midget

door: Paul Sonnemans [ 007 ]

“And now for something completely different…”

Het zal iets anders zijn dan dat je gewend bent op een militair modelbouw forum, maar toch is dit 1/32 model van ARII goed bruikbaar in diorama’s met een Aziatisch tintje, bijvoorbeeld een Saigon scène uit de Vietnam oorlog.
De Daihatsu Midget
Het driewielertje van Daihatsu is in 1957 al voor het eerst op de markt gekomen en raakte populair omdat het over een heus stuurwiel en deuren beschikte. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke kleine vrachtwagentjes in Azië die met een handel waren uitgerust en vaak een open cabine hadden. Het wagentje was zeer modern van vorm en werd uitgerust met een 249 cc motortje. Het bleek een groot verkoopsucces, mede door de TV reclame die er destijds voor gemaakt werd. Het model uit 1958 bood weer een nog beter rijgedrag in de smalle en overvolle straten en zou door andere fabrikanten al snel als basis worden gebruikt voor soortgelijke voertuigen, zoals de Mazda K360.
De Kit
De kartonnen doos toont een afbeelding van de Daihatsu Midget uit 1958 en op de zijkant staat wat algemene informatie over het voertuig in het Engels en het Japans. In de doos bevind zich een lichtgroen plastic spuitraam met daaraan de meeste onderdelen van het model, de complete carrosserie in hetzelfde lichtgroene plastic, een setje banden en een klein spuitraampje van doorzichtig plastic met de ramen en koplampen. Tevens zit er een nog een decal velletje bij en uiteraard ook de bouwinstructies. De decals bevatten naast Japanse opschriften ook de snelheidsmeter, het dashboardpaneel en een logo voor op de motorkap. Zoals je op de foto kan zien zijn de bouwinstructies vrij simpel en overzichtelijk. Dat is maar goed ook want op een paar zinnen na zijn de instructies in Japans en daar ben ik persoonlijk niet echt een ster in. Op de achterzijde van de bouwinstructie staan 24 andere auto's afgebeeld uit de serie 1/32 modellen.
Bouwen
De meeste onderdelen zien er allemaal schoon en goed uit, afgezien van wat flash. De carrosserie had wat toch nog behoorlijk wat flash rondom de stijlen van de voorruit maar ook dit was redelijk goed te verwijderen. Ik moest daarbij wel goed opletten dat details, zoals de deurlijnen, niet beschadigd raakten. Ook liep er een grote naad over de motorkap welke weggevijld diende te worden. Ook hier is het goed oppassen dat niet de sierstrip, die op exact dezelfde plek zit (onder de naad!) weggevijld wordt. Mocht dit toch gebeuren dan is met een plastic stripje en een beetje putty wel weer een nieuwe sierstrip te maken.
Als alles eenmaal klaar is voor gebruik bouwt het kitje zeer snel weg. De onderdelen passen allemaal perfect en binnen een kwartiertje was het model afgebouwd.

De foto’s laten het gebouwde model zien zoals het er uit ziet als het recht uit de doos gebouwd wordt. Er zijn nog geen decals aangebracht omdat ik het model uiteraard eerst nog wil spuiten in de juiste kleur en het interieur nog wil verven. Ik heb hiervoor de carrosserie nog niet vastgezet op het chassis, zodat ik nog overal bij kan komen. Ook de koplampen zijn maar tijdelijk vastgeplakt om een idee te geven van het gebouwde model en moeten nog verder afgewerkt worden.

Wat mij opviel is dat er wel een voorruit en een achterruit worden geleverd maar geen ruiten voor de portieren. Dit kun je echter zelf makkelijk aanbrengen door hiervoor dun doorzichtig kunstof te gebruiken (bijvoorbeeld van plastic deksels van etenswaarverpakkingen). Het kleine 3 hoekige ruitje in het portier zal zeker van glas moeten worden voorzien. De grote ruiten zouden uiteraard ook “naar beneden gedraaid” kunnen zijn.
De stuurinrichting is erg eenvoudig uitgevoerd. Gelukkig zal dit wegvallen zodra de carrosserie op zijn plaats zit.
Conclusie
Het modelletje is redelijk goed gedetailleerd en biedt zoals eerder gezegd mogelijkheden voor bijvoordbeeld Aziatisch getinte onderwerpen uit de tweede helft van vorige eeuw tot op heden toe (want er schijnen er nog genoeg rond te rijden). Zeker omdat dit model klein uitvalt is het goed te combineren met 1/35 figuren. Ook het verder detailleren van het model (de laadbak vraagt gewoon om wat kistjes met vis) is goed te doen met gebruikmaking van de bekende 1/35 accessoires. En mocht je het model niet als zodanig willen gebruiken is het gewoon een geinig modelletje om eens als afwisseling te bouwen.
Overigens brengt ARII een hele serie modellen uit in 1/32 schaal, waaronder ook Europese modellen als de VW Kever en Porsche Carrera. ARII kitjes zijn niet altijd even makkelijk te krijgen. In Nederland kun je ze in ieder geval bestellen bij www.toms.nl.
SAMENVATTING
Bouwbeschrijving van een 1:32 schaal burger voertuig dat ook interessant kan zijn voor militaire modelbouwers in schaal 1:35. Of gewoon leuk is om te bouwen ;-)
  PASVORM:85%
  DETAILERING:75%
  CONSTRUCTIE:65%
Waardering
85%
  Schaal: 1:32
  Artikelnummer: 41011-600
  Adviesprijs: Euro 7,50
  Datum Review: Oct 07, 2006
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Japan / 日本
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 76.47%
  GEPRODUCEERD DOOR: 83.35%

Over Paul Sonnemans (007)

Copyright ©2021 door Paul Sonnemans [ 007 ]. Alle rechten voorbehouden


   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget
  • Daihatsu Midget