135
Oorlogsveteraan WC-51

 • move
Geschiedenis
De Dodge WC-51 Weapons Carrier 'Beep' (Big Jeep) is gebruikt in alle uithoeken van de wereld waar de Tweede Wereldoorlog is uitgevochten. Het voertuig was zeer terreinwaardig en een betrouwbaar werkpaard. 123,500 stuks zijn ervan geproduceerd. De varianten betroffen wapen drages, telefonie trucks, ambulances, verkenningsvoertuigen, mobiele werkplaatsen en commandovoertuigen.
de kit
Skybow/AFV Club Ton Weapond Carrier Beep WC51 1:35 scale, kit 35S15
Het project
Veel van deze Dodge trucks werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Geallieerden achtergelaten. Daar begonnen ze een tweede leven als civiel voertuig, bijvoorbeeld als tractor, melk-truck of brandweerwagen.

Ik besloot mijn Beep te bouwen en schilderen in een 'schroothoop-roestbak-stijl' met een geschiedenis. Het moest een verroeste WO2 veteraan zijn welke vele jaren door metselaars gebruikt is en uiteindelijk met pensioen kon, met een oude betonmolen achterin.
bouwen en schilderen
De kit was eenvoudig te bouwen en ik ervoer geen passingsproblemen. De onderdelen kennen veel detail en de motor ziet er perfect uit met slechts wat extra draad en bekabeling. De claxon moest uitgeboord worden en de fan blades waren te dik, deze heb ik afgeschuurd. Dit kostte maar weinig werk.

Toen de motor gereed was, heb ik deze geprimed met Tamiya Liquied Surface Toen was het tijd voor de leuke werkzaamheden. Waarom combineren we bijvoorbeeld niet de populaire haarlak techniek met de zout techniek?! De eerste stap betrof het airbrushen van een aantal roestlagen (met mijn favoriet Tamiya Acrylics). Daarna werd de airbrush gevuld met haarlak. Vervolgens bracht ik hier en daar wat zout aan in de drogende haarlak. Daarna bracht ik een heldere kleur grijs aan. Na voorzichtig 'picking & rubbing' met een korte en stevig penseel (gedoopt in water), kreeg de motor een wat oude look...maar natuurlijk nog niet oud genoeg (foto 2)! De verwering ging verder met een olieverf wash (burnt umber / raw umber en terpetine), gevolgd door wat AK Engine Grime, waarbij extra aandacht werd besteed aan het oliecarter. Verschillende roestpigmenten (AK & MIG) werden aangebracht op het natte oppervlak. Daarna bracht ik met AK Light Rust met een fijn penseel subtiele chips en krassen aan. AK Engine Oil was de oplossing voor vettige, olie-achtige effecten. Maar, er moest ook stof komen! Daarom voegde ik droge stofpigmenten toe en sealde dit alles met AK Pigment Fixer (foto's 3-5)

Het chassis werd geprimed met Tamiya Liquid Surface Primer (foto 6) en een roestige donkerbruin werd aangebracht met de airbrush. Om wat meer diepte aan te brengen werd ook een lichtere roest-kleur aangebracht (foto 7). Daarna ging ik opnieuw voor de gecombineerde haarlak / zout techniek. Dit keer airbrushte ik een laag vervaagde olive drab. Washes maakten de verwering van het chassis compleet

De cabine werd op dezelfde manier behandeld (haarlak / zout, washes, AK roest producten) (foto's 10-12).

De treeplanken kregen een hele laag om wat opvallends aan het model toe te voegen. De stoelen werden geverfd, verweerd en gecompleteerd met fijne vezels om zo wat schade te simuleren (foto 13)
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move

_ABOUTTHEAUTHOR

Over Guy Van Ginneken (guygantic)
VAN: ANTWERPEN, BELGIUM


kommentaren

Bedankt voor het delen Guy, deze was toch best of show op Moveleo vorig jaar. Ik ga je techniek zeker een keer proberen. Groet Martin
MRT 21, 2013 - 08:46 AM
blijft een gaaf project dit!
MRT 21, 2013 - 09:36 AM
Indrukwekkend, ik had hem al eens ergens anders voorbij zien komen en was toen al onder de indruk. De foto's samen met de howto zijn erg inspirerend, thanx !
MRT 21, 2013 - 11:09 AM
Dag Kurt, toen ik vernam dat het artikel ook hier graag geplaatst werd, kon ik alleen maar tevreden zijn. Na mijn 'doorstart' van vorig jaar wilde ik het rustiger aan gaan doen. Nu heb ik een ritme en inzicht verworven waarbij ik me erg comfortabel voel, geen druk, geen zottigheid, gewoon compromisloos bouwen en onderzoek verrichten, toepassen wat ik zelf wil en lak hebben aan sommige 'normen'. Er is eigenlijk best nog wat ruimte om hier weer eens een topic op te zetten, dus bij deze zal ik daar onmiddellijk werk van maken.
MRT 22, 2013 - 08:45 AM
Graag gedaan Martin. Het was wel een prijzenpakker ja, tegen mijn eigen verwachtingen in natuurlijk ! Ik ben wat dat betreft nog geen spat veranderd.
MRT 22, 2013 - 08:50 AM
Paratrooper, bedankt.
MRT 22, 2013 - 08:51 AM
Wow Guy, dit is werk van de bovenste plank, zoals we van jou gewent zijn. Bedankt om dit met ons te delen, en hopelijk zien nog meer van dat prachtig werk van jou passeren.
MRT 22, 2013 - 10:55 AM
Sluit me aan bij de vorige sprekers...inspiratiebron op het hoogste niveau. Ook ik zal deze techniek eens gaan proberen!
MRT 22, 2013 - 07:25 PM
Blijft een pracht stukkie werk dit Guy en die prijzen zijn meer dan verdiend. Op het gebied van bescheidenheid verdien je ook meerdere prijzen Je bent veel te lief voor jezelf.
MRT 24, 2013 - 03:41 AM
Dank jullie wel heren.
MRT 26, 2013 - 11:12 PM