inloggen   |    registreer

135
Sneeuw in diorama's : Grootmoeders Recept

 

Inleiding
 

Vers gevallen sneeuw kan eruit zien, zoals op de foto van mijn diorama, "Kirowograd ´44".
Het onderstaande artikel laat één van de manierer zien, waarmee dit soort sneeuw te realiseren is.

 

Ingrediënten
 
  • witte houtlijm
  • water
  • een stuk papier
  • een injectiespuit met een brede spuitmond (te krijgen bij de apotheek) -zonder naald-
  • een oude plantenspuit
  • airbrush
  • blanke lak (voor gebruik in de airbrush)
  • baksoda (dit product word ook wel food soda of natriumcarbonaat genoemd en is te krijgen bij de apotheek of de super markt)

 

Voorbereiding
 

Het oppervlak dat niet besneeuwd moet zijn, moet vooraf afgeplakt worden met tape. Na het afplakken wordt de injectiespuit gevuld met houtlijm die sterk verdund is met water. Dezelfde mix gaat in het reservoir van de plantenspuit, waarna het oppervlak van het diorama met deze plantenspuit wordt ingespoten.


 

 

 

TIP 1:
Het beste kun, voordat je gaat beginnen, je het diorama op een grote kartonnen plaat zetten. Hiermee voorkom je dat je hobbyruimte veranderd in een sneeuwlandschap

TIP 2:
Meteen na gebruik van de plantenspuit moet je deze schoonmaken. Doe je dit niet dan droogt de lijm aan de binnenzijde op en kun je de plantenspuit nooit meer gebruiken !


De Sneeuwval
 

Je pakt nu het stuk papier met daarop de baksoda en voorzichtig laat je de baksoda over de rand van het papier op het diorama vallen (dit werkt het beste met een nerveus trillende hand!). Overtollig materiaal blaas je voorzichtig weg. Hierbij mag je niet te hard blazen, daar je anders het mooie resultaat vernielt. Je kunt op verschillende plaatsen de dikte varieeren door meer baksoda toe te voegen.


 

 

 

De sneeuwhopen, zoals in mijn voorbeeld bij de wielen van de t-34, kun je realiseren door dikke druppels onverdunde witte houtlijm direct op het op het diorama te laten lopen. Ook hierop strooien we dan weer de baksoda. Je kunt dit het beste doen door een soort gootje in je papier te vouwen voordat je het op het diorama sprenkelt.

Als je dit hebt gedaan en je bent tevreden met het resultaat, dan pak je de airbrush en bespuit je het geheel met een laag blanke lak. Ondanks deze beschermende laag, moet je toch voorzichtig zijn als je het diorama mee naar buiten neemt. Vooral als het sneeuwt is het diorama erg kwetsbaar.

 

George

 

 


 

klik op afbeelding voor weergave van een grotere afbeelding

 

 

Vertaling : Juul Hermans (zer0_co0l)
Copyright : George Schachinger van www.panzermodellbau.com

Dit artikel werd in 2003 voor Armorama vertaald met toestemming van de auteur. Het Artikel is, in de originele taal, ook terug te vinden op de site van de auteur.

_ABOUTTHEAUTHOR

Over Viking
VAN: WIEN, AUSTRIA

Starting with aircraft models in 1:72 scale, I soon switched to armour and figures. But only since 1998 I´m seriously concerned with the topic of diorama-, tank-, vehicle-, and figure construction. Running my homepage: "Wikingers Panzermodellbau" also tak...


kommentaren

Mooie methode, maar wat is nou 'baking soda' ?? Het spul wat je bij de lokale supermarkt kan kopen, bijvoorbeeld 'Driehoek Soda' ?? (dat is dus zuiveringszout, klinkt niet echt als iets om mee te bakken..) Hoor graag van jullie, na de white wash op m'n Pz IV moet er ook een beetje sneeuw op komen namelijk... Martin
MRT 10, 2008 - 10:23 PM
Da's nou het probleem met die "populaire" benamingen.... Baking soda = maagzout of bakpoeder = Natriumbicarbonaat De soda van hierboven is ook soda, maar dat is de loogversie = natriumcarbonaat, en dat is een bleekmiddel voor de was. Natriumbicarbonaat is bij ieder apotheker te krijgen, als ik me niet vergis zowat €5 voor een halve kilo.
MRT 11, 2008 - 12:20 AM
Bedankt Kris! Wat speurwerk op internet heeft ook opgeleverd dat hetzelfde product ook bij toko's veel te vinden is... Ik ga 't binnenkort eens bij de apotheek proberen, thanks! Martin
MRT 11, 2008 - 12:32 AM