inloggen   |    registreer

172
Maak je eigen sleepkabels

Je eigen sleepkabels maken
Tijdens een project voor de virus 72 campagne werd ik geconfronteerd met een probleem dat ik tot nu toe nog niet gehad heb. Er werd in de handleiding aangeduid dat ik zelf een sleepkabel moest produceren voor mijn voertuig. Om de meest realistische sleepkabel te maken, ben ik even bezig geweest, en vond het een interessant onderwerp om een artikel van te maken.
Benodigdheden
Iedereen kan gemakkelijk sleepkabels maken met eenvoudige gereedschappen. Het enige wat je nodig hebt, is een klein tangetje, een boormachine en koperdraad (naargelang de schaal). Voor mijn 1/72 project heb ik vier draadjes van 0.3mm genomen.
Werkwijze
De eerste stap is het afmeten van de lengte van de kabel. Ik had hiermee al wat geluk, in de handleiding stond de juiste lengte aangeduid. Zorg er voor dat je de koperdraadjes niet te kort maakt, gezien de kabel korter uitkomt dan de lengte van de draadjes apart. Met behulp van een pen strijk ik de plooien uit de draadjes zodat er zeker geen problemen zijn. Wanneer er kleine plooitjes in de kabels zitten kan het gebeuren dat de towing cable die je maakt enkele onregelmatigheden heeft. Het is zonde van de draadjes en van het werk dat je er aan besteed.

Span de vier draadjes tussen het sluitingsmechanisme van de boormachine, en neem het andere eind van de draadjes vast met de tang. Laat de boormachine traag draaien zodat je de kabel gecontroleerd aanspant, tot je een gewenst resultaat verkrijgt. Het is kwestie van een paar voorbeeldjes te vinden voor je begint, om te zien of je genoeg draaiingen hebt in de kabel. Zoals alles in de modelbouwwereld, practica makes perfect!
  • 01tools
  • 02draden
  • 03boor
  • 04maken
  • 05result

_ABOUTTHEAUTHOR

Over Steven Maes (KoOkiE)
VAN: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Hi, I'm Steven, 33 years of age and a modeling/WWII enthousiast since i turned 16. I've had some luck since a specialised modeling shop was started in the town I grew up in just when i started modeling, and had alot of help of the shop owner during my first project. After some years of absence I sta...


kommentaren

Goed artikel, de sleepkabels die soms in de dozen aanwezig zijn, hebben niet altijd de vereiste kwaliteit. G.
NOV 18, 2007 - 07:41 PM
Mooi Steven en nuttig voor iedereen! Grt Nico
NOV 20, 2007 - 08:34 AM
Is inderdaad interessant voor 1/72. Voor 1/35 maak ik ze anders. Ik gebruik hiervoor oude fiets-remkabels (gratis te verkrijgen bij de fietsenmaker ) De "ogen" worden afgesneden van de kabels uit de kit, dan met een fijn boortje uitgeboord, zodanig dat de fietskabels erin passen. Deze worden dan met CA lijm vastgekleefd. Ze plooien wel niet zo makkelijk, maar het lukt wel... Hieronder een voorbeeld van mijn laatst gemaakte kabels voor mijn King Tiger. PS: Er bestaan verschillende diktes van deze kabels, en nog iets, ik heb onlangs nog de tip gekregen dat snaren van een gitaar ook wel zouden kunnen gebruikt worden, maar dat heb ik nog niet geprobeerd... Succes, Beyond
OKT 31, 2008 - 07:11 AM