inloggen   |    registreer

135
Airbrush: Pre- en postshade

Inleiding.
Het heeft voor mij ook een tijdje geduurd eer ik het de moeite vond én het geld kon vrijmaken om een airbrushje met compressor te kopen. Ik heb er echter sindsdien nog geen spijt van gehad. Beter nog, ik denk dat het bouwen van voertuigen zonder airbrush zo goed als onmogelijk is om tot een goed resultaat te komen. Dit artikeltje behandelt de techniek van de preshade en de postshade. Dit is een manier om door middel van verschillende kleurtinten te komen tot een levendig oppervlak. Het is niet dé manier, maar hoe ik het doe/zie… Veel plezier ermee!
Model.
Het model dat ik hier zal spuiten is de M2 halftrack DML smartkit. De basiskleur zal dus Olive Drab worden.
Preshade.
Na het model in een grijze primerlaag gespoten te hebben, pas ik de eerste stap toe in het proces: de preshade (vrij vertaald: voorschaduwen). Het principe is eenvoudig: een donkere grondlaag die nadien wordt ingespoten met de basiskleur. Het aanbrengen van de preshade kan op twee manieren: het hele model in het zwart zetten, of, zoals ik hier zal doen, enkel het model ‘inlijnen’. Het voordeel van de laatste manier gecombineerd met een lichte primerlaag is dat de grondlaag hierna slechts verneveld dient te worden… de plaatselijke preshade doet de rest.
Inspuiten met basislaag Olive Drab.
Hierna volgt het inspuiten van de vlakken met de basislaag OD (nr. 71043). Ik heb voor dit voertuig gebruik gemaakt van de Vallejo Model Air-series. Begin te spuiten van binnen naar buiten. Het is belangrijk dat je in lagen werkt door zeer zeer fijn te vernevelen. Door deze fijne lagen kan je het proces makkelijk controleren. Indien je er een te dikke laag overspuit is het effect van de preshade weg en kan je opnieuw beginnen.
Postshade: oplichten van de vlakken.
Waar de preshade de buitenkant van de vlakken een schaduw gaf, heeft deze stap in het proces het omgekeerde als doel. Namelijk het midden van de panelen oplichten waardoor er nog meer diepte in het vlak komt te zitten. Voor deze stap gebruik ik de basiskleur (OD) die ik oplicht met wat Buff. Ook meng ik wat druppels satin-vernis door de verf zodat ik later een goed oppervlak heb om op te verweren. Veel succes! Koen Verbruggen.

_ABOUTTHEAUTHOR

Over Koen Verbruggen (koenele)
VAN: OOST-VLAANDEREN, BELGIUM