inloggen   |    registreer

135
Realistische bloemen maken

  • 01
Bloemen maken voor diorama’s
Velen onder jullie zullen het met me eens zijn als ik zeg dat realistische vegetatie één van de knelpunten is bij het bouwen van een diorama. Het is natuurlijk gemakkelijk om wat statisch gras te sprenkelen over een laagje houtlijm, maar daarmee creëer je natuurlijk geen natuurlijke omgeving. Één van de moeilijkheden hierin is het vinden van de juiste materialen om bosjes, planten en bloemen te maken.

Een tijdje geleden heb ik me verdiept in het maken van realistische bloemen, gezien ik een dio aan het maken was dat zich in volle zomer afspeelt. Ik zocht een eenvoudige methode, waarmee ik behoorlijk vlug een variatie aan bloemen zou hebben die gebruiksklaar zijn voor het diorama.
Mijn eerste idee was het drogen van echte bloemen, gezien die reeds kleur en vorm hebben, zoals het moet. Bij het drogen vergingen die kleur en vorm jammer genoeg snel.
Gelukkig zijn er andere mensen die dit probleem wisten op te lossen, en met de hulp die zij boden, heb ik een methode ontwikkeld om bloemen te maken voor diorama’s.

Het benodigde materiaal
Kleine bloemen
Deze zijn gemakkelijk te vinden in de tuin of langs de weg. De bloemensoort die ik voor deze tutorial gebruikte heet ‘sneeuwtapijt’ en is mijns inziens ideaal.

Een flesje glycerine
Dit is een product dat water vervangt in bloemen en zo de kleur en vorm ervan behoud. Je kan glycerine kopen bij een apotheek, en kost slechts een euro of twee voor een flesje.

Een oude krant en een plastic bakje

Een sproeifles, zoals die van de ruitenreiniger (instanet).

Het belangrijkste onderdeel van deze techniek zijn natuurlijk de bloemen. Probeer een beetje variatie te steken in de bloemen die je plukt, qua vorm, kleur .. enz. Houd er ook rekening mee dat de bloemen kunnen krimpen bij het drogen.

De Techniek
Eens je genoeg bloemen hebt, knip dan elk bloemetje los van de stengel. Dit is nodig voor het droogproces.
Neem het plastic bakje en leg er de oude krant in.
Maak in de sproeifles een mengeling van ongeveer 1 eenheid glycerine tov 10 eenheden water.
Sproei de krant nat en plaats nu alle bloemen ondersteboven op het kranten papier. Doordat de krant reeds vochtig is plakken de blaadjes van de bloemen aan het papier en blijven ze mooi in hun vorm tijdens het drogen.
Sproei nogmaals met het mengsel. Je mag de bloemen goed nat sproeien.

Tijdens het drogen zullen de bloemen de glycerine in het water opzuigen, wat ervoor zorgt dat ze hun kleur en vorm behouden. Ze zullen achterna ook beschilderbaar zijn voor wie een variëteit aan kleuren wenst.

Je zal zien dat bij het drogen natuurlijk ook bloemen ontstaan die niet heel mooi zijn kwa vorm. Dit is niet erg, in de wijde natuurlijk komen we zelden perfecte bloemen tegen, zeker in een slagveld of op het wandelpad van soldaten!

Een laatste plant die je kan gebruiken voor vegetatie is mos. Zoek wat mos langs de kant van de weg of tussen stenen en besproei het met hetzelfde mengsel. Na het drogen kan je plukjes van het groene spul verwerken in je diorama’s voor een leuke begroeiing. Sommige mossoorten hebben ook een soort stengels die erg op riet lijkt, zoals je in vijvers en zo ziet.

Ik hoop dat dit een leerrijke tutorial was. Veel modelbouwplezier!
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10

_ABOUTTHEAUTHOR

Over Steven Maes (KoOkiE)
VAN: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Hi, I'm Steven, 33 years of age and a modeling/WWII enthousiast since i turned 16. I've had some luck since a specialised modeling shop was started in the town I grew up in just when i started modeling, and had alot of help of the shop owner during my first project. After some years of absence I sta...