inloggen   |    registreer

135
Gezichten met olieverf

Hoi, en welkom bij deze uitleg over 1 van de technieken om gezichten van je figuren te schilderen. Ik zeg direct dat dit slechts 1 van de technieken is, gezien olieverf niet de enige manier is om je figuren een realistisch gezicht te geven.

Ik heb het internet wat afgeschuimd op zoek naar artikels voor ik er aan begon, en ik heb enkele verschillende dingen uitgeprobeerd, waarvan deze de vlugste (en misschien ook de beste) resultaten geeft. Met deze techniek schilder ik een hoofdje op gemiddeld 4 uur tijd, en ik ben zelf pas beginner in deze discipline. In deze tutorial toon ik jullie hoe ik het derde hoofdje schilderde met de techniek die ik beschrijf. In mijn hele leven heb is dit pas het vierde hoofdje dat ik onder handen neem, dus ik kan best nog als debutant beschouwd worden.

Voor we beginnen, wil ik graag zeggen dat deze tutorial wat leeswerk zal vergen. Ik ontzag dit altijd zelf toen ik artikels over deze techniek opzocht, maar ik lostte dit op door de ‘how-to’ af te drukken en in een map te bewaren, zo kon ik gemakkelijk achter mijn werkbank zitten en even bladeren naar de stap waar je gekomen was, en de foto’s raadplegen van hoe het er ongeveer moet uitzien.

Ik zal beginnen met een lijstje van de olieverven die je nodig hebt. Ik heb tubes van Daler-Rowney (Georgian), die ongeveer 4,50 euro per stuk kosten. Het zijn redelijk grote tubes, en doordat we slechts weinig verf zullen gebruiken telkens we een gezicht bekladeren, zullen ze dus (hopelijk toch) jaren meegaan. Je mag natuurlijk ook andere merken gebruiken, dat is aan jou om te bepalen.

- Wit (ik heb ‘zinc white’ gebruikt, vele artikels spreken over ‘titanium white’.. of er een verschil is weet ik niet, je kan wat mij betreft zelf kiezen) - Burnt sienna
- Raw umber
- Indian red
- Cadmium deep red (hue)
- Napels yellow
- Paynes grey


Verder in de tutorial worden nog andere kleuren vermeld, omdat er verschillende mogelijkheden zijn. Ik raad daarom aan om alles even te doornemen voor je naar de winkel snelt. Verder is het misschien ook aangeraden een blauwe of groene kleur (ik gebruik ook olieverf hiervoor, later meer uitleg) bij de hand te houden voor het kleur van de ogen.

We beginnen met een basislaag voor we met olieverf beginnen. Over het algemeen zie ik dat daarvoor een lichte zandkleur vermengd met satijnglans vernis gebruikt wordt, en de basiskleur is dat ook het beste uitgekomen. Voor mijn test heb ik Vallejo acrylverf op waterbasis gebruikt. Ik heb hem met de airbrush in drie fijne lagen gespoten, wat voor mij een eerste ervaring met acryl was, en ik merkte dat de verf door zijn waterbasis erg in de groeven trok waardoor de uitstekende delen zoals de neus niet helemaal bedekt werden. Geduld hierbij is een must en erg lichte lagen spuiten ook.

Airbrushtip : Een handig weetje is dat je airbrush klonters krijgt aan de punt bij het spuiten met acryl. Door om de vijf minuten met een nat penseeltje even de top af te kuisen kan je dit voorkomen. Bij het kuisen van je airbrush goed doorspoelen met water en daarna met cellulose thinner, en op het laatst een druppeltje instanet of andere ruitenreiniger in het reservoirtje. Ruitenwisser bevat een minieme hoeveelheid amoniac en dit voorkomt vastkoekende klonters binnenin. Dit laatste kan je best altijd doen (ook na spuiten met enamelverf).

Nu komt het stuk waar we het gezicht inkleuren met olieverf. Hier geldt de algemene regel; er bestaat geen perfecte handleiding hiervoor. Je moet de kleuren mengen tot je zelf tevreden bent met de look ervan, het enige wat ik kan zeggen is welke je moet gebruiken om ongeveer in de richting te gaan van het gewenste resultaat. Ik gebruik als mengplateau van die oude adreskaartjes. Die kan je voor een appel en een ei kopen in de ‘club’ en zijn gemaakt van een absorberend dik papier.

Voor we beginnen met olieverf te mengen, houd er altijd rekening mee dat olieverf een tikkeltje donkerder word als het droogt. Dus als je de kleur hebt die je wil, voeg er nog een klein beetje wit aan toe om dit te compenseren.

_ABOUTTHEAUTHOR

Over Steven Maes (KoOkiE)
VAN: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Hi, I'm Steven, 33 years of age and a modeling/WWII enthousiast since i turned 16. I've had some luck since a specialised modeling shop was started in the town I grew up in just when i started modeling, and had alot of help of the shop owner during my first project. After some years of absence I sta...