inloggen   |    registreer
Black Dog [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
148
Schwimmwagen Accessory Set
Accessoires voor de Tamiya 1/48 Schwimmwagen kit # 32506
  • 1_tanks_a_lot_046

door: Koen Verbruggen [ KOENELE ]

Inleiding


Black Dog is een nieuw Tsjechisch bedrijf dat een reeks conversies (resin) en accessoires in 1/48 uitbrengt. Deze niche van de modelbouwmarkt is nog niet zo sterk bevolkt als die op schaal 1:35, toch trachten steeds meer en meer nieuwe bedrijven ook hier een plaatsje te veroveren. Voor diegene die graag kits op 1:48 bouwen, zijn deze nieuwe producenten dan ook zeer welkom. Dit specifiek product dat hier wordt besproken is ontworpen om de Tamiya Schwimmwagen (kit # 32506) te voorzien van ontzettend veel detail.

historiek Schwimmwagen


De Kdf/Vw Schwimmwagen staat bekend als een veelzijdig voertuig uit WWII, zelfs de geallieerde troepen waren er jaloers op. De Schwimmwagen is ontstaan uit de vraag naar een voertuig dat zich op eender welke ondergrond kon verplaatsen: aarde, zand, sneeuw,...

Ferdinand Porsche werd in 1938/39 benaderd door de SS Waffe (Duitse grondtroepen). De SS vroeg aan Porsche of het mogelijk was een eenvoudige Kdf-motor te monteren op een motorfiets. Porsche deelde onmiddellijk mee dat men zich niet bezig hield met het bouwen van motorfietsen en vroeg ook wat zij eigenlijk zochten. Het voertuig moest aan een heel deel voorwaarden voldoen: het moest licht zijn, elke ondergrond aankunnen, klein zijn,...

In 1940 kon het Porsche-designbureau de plannen voorleggen van een nieuw amfibie-voertuig. Het project werd geleid door Ferdinand Porsche’s zoon, Ferry. Het prototype kreeg de aanduiding: Type 128. Het Type 128 was een amfibievoertuig dat gebaseerd was op de Type 82 Kübelwagen. De bovenste helft had de vorm van de Type 82 en de onderste helft kreeg een boot vorm mee. Eind september 1940 werden enkele prototypes van de Type 128 getest in het Max-Eythmeer bij Stuttgart. Deze proeven waren succesvol en de wagen werd verder ontwikkeld naar het Type 166.

In april 1941 werden de plannen bekend gemaakt en kwam de uiteindelijk vorm meer en meer tot stand. Het voertuig werd aangepast op diverse punten, dit uit de lessen die men getrokken heeft uit het Type 128. Zijn spoorbreedte werd nog smaller en was veel beter bestuurbaar. In augustus 1941 werd het nieuwe Type 166 uitgebreid getest door de SS-waffe en kwam geslaagd uit de testen, ondanks het beperkte motorvermogen, wat steeds een probleem was bij de Schwimmwagen en de Kübelwagen. Dit probleem werd gecompenseerd door een lichte carrosserie, sperdifferentiëlen en kruiskoppelingen die de het motorvermogen perfect verdeelde over de 4x4 aandrijving van de Schwimmwagen. Begin 1942 begon men met de productie van de Schwimmwagen. Later kwam er ook een verlengde Schwimmwagen op het productieplan, hij kreeg terug de aanduiding Type 128. De Type 128 was niet meer dan een verlengde Type 166, dit voertuig was minder succesvol door zijn langere wielbasis, gewicht, diepgang en lengte.De Schwimmwagen Type 166 raakte zeer geliefd bij de verschillende Duitse troepen. De wagen was zo veelzijdig dat hij werd ingezet op alle fronten, zowel in Noord-Afrika, als in het barre Russische front. In deze gebieden werd er zelden gebruik gemaakt van zijn amfibie kwaliteiten. In totaal werden er 14.283 exemplaren gebouwd tussen 1942 en 1944. De productie werd in 1944 gestaakt door het gebrek aan grondstoffen voor de bouw van de wagens. Een andere reden was ook het hoog aantal manuren voor de bouw van de Schwimmwagen.

Na WOII werd de Schwimmwagen vooral ingezet door de lokale politiediensten en brandweerdiensten.

bron: http://www.oldtimersweb.be/jansartikelen/schwimmwagen.htm

De schwimmwagen is reeds in veel vreschillende schalen uitgebracht. Voor een review van de Tamiya Schwimmwagen zie: Review.


bespreking Black Dog Accessoires


verpakking


De vijftien verschillende resin onderdelen zitten verpakt in een plastic zakje, gewikkeld in bubble wrap. Dit verpakt in een zeer stevige kartonnen doosje. Desondanks deze goede verpakking was er toch wat schade aan de onderdelen, met name aan de handvaten voor de jerrycan. Gelukkig zitter er 5 handvatjes bij, zodat er best eentje mag sneuvelen. Ook de MP40 is zeer fragiel. De loop van het wapen breekt snel. Ook de andere wapens dienen zeer voorzichtig van het raam verwijderd te worden. Enige voorzichtigheid is dus zeker geboden.

inhoud


De Black Dog Set voor de Schwimmwagen bestaat uit vijftien prachtig gegoten stukken. De resin is licht grijs gekleurd. Volgende accessoires zijn aanwezig:

Reservewiel met canvas cover erover
Beschermd windscherm
Panzerfaust
Kar 98,
MP-40
MG-34
munitiekist voor de MG34
Jerrycan
5 handvaten voor de jerrycan
Grote zak
Groot stuk stowage voor achterin


kwaliteit


Deze nieuwe producent weet duidelijk waarmee hij bezig is. De onderdelen zijn prachtig gegoten. Zeker aangezien dit schaal 1:48 is. Sommige stukken zijn wat broos, wat mij op deze schaal echter onvermijdelijk lijkt. Het grote resin blok dat op de achterkant van de Schwimmwagen beland, is werkelijk top. Het geeft totaal niet het gevoel dat het 1 blok resin is. Het blok is zo scherp gegoten dat het precies verschillende onderdelen zijn die proper bijeengelijmd zijn. Er zijn ook geen gietranden, luchtbellen of sinkmarks. Dit is echt top gietwerk.
Opnieuw enige voorzichtigheid geboden bij het verwijderen van de onderdelen van de resin gietblokjes. Met enige voorzichtigheid en minimaal schuurwerk zijn de onderdelen klaar om op het model te monteren!


Conclusie

Zeer warm aanbevolen
Prijs/kwaliteit: top.
Prachtig gegoten.
Dit product meer dan zijn geld waard voor wie graag modellen bouwt op 1:48. Door de toevoeging van al deze accessoires krijgt het model zoveel meer uitstraling!
SAMENVATTING
Pluspunten: detail, prijs, onderwerp, hoeveelheid, gietwerk
Minpunten: kwetsbaarheid van sommige onderdelen. Sommige handvaten van de jerrycan waren reeds gebroken.
Eindoordeel: Prachtig om snel, mooi en makkelijk je model zoveel meer karakter te geven! Aanrader
  ONDERWERP:95%
  UITVOERING:95%
  BREEKBAARHEID:65%
Waardering
85%
  Schaal: 1:48
  Artikelnummer: 48031
  Adviesprijs: 8,5 Euro
  Datum Review: Oct 15, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 87.48%
  GEPRODUCEERD DOOR: 88.33%

Met dank aan Black Dog!
Ter beschikking gesteld door producent

Website producent  |  More Reviews  

Over Koen Verbruggen (koenele)
VAN: OOST-VLAANDEREN, BELGIUM

Copyright ©2020 door Koen Verbruggen [ KOENELE ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Zitten de decals voor de koeienvlekken ook bij ? Leuk setje, dank voor het delen Robert! Gr, Jurrie
APR 15, 2011 - 03:11 AM
Ik denk dat je de vlekken zelf moet schilderen! Wel inderdaad veel flash op de onderdelen en 11 onderdelen voor 1 koe vind ik eigenlijk wat aan de hoge kant. Die geiten hebben een mooi gesculpte vacht, maar dan is naadjes weg werken volgens mij extra lastig. Ik had eigenlijk nog wel een paar kippen bij de set verwacht, 4 dieren vind ik wat weinig. Wat betaal je eigenlijk voor deze set? Bedankt voor de review Robert, erg verhelderend. Jelger
APR 15, 2011 - 06:35 AM
@ Jurgen LOL nee je zal de vlekken zelf moeten schilderen. @ Jelger Ik heb die set nu een paar keer bekeken en ik denk dat dat wel mee valt wat betreft de naadjes met de geit. Je moet alleen opletten bij het lijmen dat je de twee helften goed op elkaar zet. Zo beperk je de naadjes. Het is idd misschien wat weinig inhoud voor zo'n set maar ik heb er meen ik 5 euro voor betaald. Ik kocht hem met wat andere zaken bij Jadar. Dus ja... weinig inhoud maar ook een klein prijsje.
APR 15, 2011 - 10:00 PM
5 euro is wel een mooie prijs, zeker voor zo'n leuk setje.
APR 16, 2011 - 06:11 AM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • 1_tanks_a_lot_039
  • 1_tanks_a_lot_037
  • 1_tanks_a_lot_036
  • 1_tanks_a_lot_035
  • 1_tanks_a_lot_033