inloggen   |    registreer
SKP Model [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
Helmen met binnenwerk
Photo-etched helmen met binnenwerk
  • SKP

door: Steven Maes [ KOOKIE ]

Introductie


Een tijdje geleden kwam het merk SKP Models, afkomstig uit Tsjechië, naar voor met een set Duitse helmen uit de Tweede Wereldoorlog in schaal 1/35, om wat later het gamma te vervolledigen met een set Britse en Amerikaanse helmen. Uit de omschrijving op de site van de producent blijkt dat de helmen op de juiste dikte uit koper geperst werden, en kunnen voorzien worden van correct nagemaakt binnenwerk. Vooral dit laatste wekte mijn interesse, en ik nam even de proef op de som.

Verpakking en verzending


Ik bestelde op de site van SKP Models zelf van elke soort een pakje. De helmen worden geleverd in een plastic voorgevormde verpakking van 12cm op 8cm, afgesloten met een kartonnen achterzijde. Ik had de indruk dat de maker van het product hier niet veel kosten aan heeft willen doen, wat op zich wel jammer is gezien de prijs van 1 setje (ongeveer 15 euro). Wat wel het vermelden waard is, is de verzendkost en de snelheid waarmee de pakketjes geleverd werden. Binnen de drie werkdagen na mijn betaling ontving ik mijn bestelling, en dat voor iets minder dan 5 euro.

De kits


In elk pakje zit 5 helmen, en een klein plaatje met photo-etched onderdelen. Bij de Amerikaanse en Britse helmen bevat dit plakje enkel de nodige onderdelen voor het binnenwerk, bij de Duitse helmen werden enkele extra’s toegevoegd. Hierbij gaat het hem om twee identificatieplaatjes die door Duitse “Feldgendarmerie” (politie-eenheden) om de hals werden gedragen tijdens de oorlog. Een leuk extra, want de details van deze plaatjes zijn heel mooi en zullen zeker van pas komen bij eventuele latere projecten. Daarnaast bevat het Duitse helmen pakket ook twee plaatjes waarmee je de wapentekens op de helm kan spuiten met je airbrush, hoewel ik denk dat het bestellen van de juiste decals op waterbasis in dit geval gemakkelijker zal zijn en een realistischer resultaat zal geven.

Wat van zowat alle photo-etched kits kan gezegd worden geld bij deze kits ook. De details, voor zover ze aanwezig zijn (daar kom ik later op terug), zijn uitstekend. Zelfs de kettingplaatjes van de Duitse veldgendarmerie bevatten een duidelijke adelaar en gegraveerde tekst zoals de originele plaat. Opvallend is dat bepaalde delen reeds een laagje verf hebben gekregen, die past bij het materiaal waaruit dit specifieke onderdeel gemaakt werd. Hier is het echter misgelopen. Hoewel dit een goed initiatief is, weet elke modelbouwer dat een geverfd onderdeel moeilijk te plakken is. Hier geldt dit ook, en al vlug werden alle onderdelen van de verflaag ontdaan bij het bouwen om verdere problemen te voorkomen.

De Duitse helm


Het pakje met de Duitse helmen is eerst open gegaan. Tot mijn verbazing echter was er geen handleiding te bespeuren op het pakje, dus ben ik naar referentiefoto’s gaan zoeken op het internet. Ik ging er van uit (op basis van het uitzicht van de helmpjes) dat het hem ging om een “M1940 Stahlhelm”. De kit ging vlot in elkaar gezien de onderdelen van het binnenwerk redelijk simpel gehouden werden. Toch is deze kit niet zo fantastisch als eerst gedacht. Jammer genoeg liet de producent op enkele punten steken vallen.

Vooreerst zijn op de helmen geen verluchtingsgaatjes te bespeuren. Natuurlijk kan de modelbouwer dit euvel zelf verhelpen en op de juiste plaatsen minieme gaatjes boren. Daarnaast heeft de M1940 ook twee bevestigingspunten die zichtbaar zijn aan de voorkant, die op de helmen in de kit niet terug te vinden zijn. Hoewel dit met wat extra werk opgelost kan worden, ben ik toch van mening dat het ontbreken van deze details toch afdoet aan de waarde van de kit.

Tenslotte wordt bij vergelijking met referentiefoto's duidelijk dat het binnenwerk van de helm veel te klein is. Bij elke foto die ik op het net vond, is te zien dat het binnenwerk laag aan de binnenrand van de helm bevestigd is. In de kit zelf ligt deze hoog (tegen de bovenkant) van de helm, waardoor een onrealistisch resultaat bekomen wordt. Door de vorm van de helm is het ook niet mogelijk om het kit-deeltje aan te passen en dit te corrigeren. Hier zit er dan ook niets anders op dan een poging te ondernemen om met putty (of eventueel met aluminiumfolie?) zelf het binnen werk te gaan maken om een realistisch resultaat te verkrijgen. Opnieuw moet de modelbouwer aan de slag om de fout van de producent te corrigeren, wat wederom afdoet aan de waarde van deze koperen miniatuurhelmen.

De Britse helm


Vervolgens waren de MKII helmen aan de orde. Bij nader onderzoek bleek het hem om MKII helmen te gaan (dit staat nergens vermeld op de verpakking – van geen van de kits trouwens). Dit keer is wél een kleine handleiding op de kartonnen achterzijde van de verpakking geplakt. Na mijn ervaring met de Duitse kit heb ik toch voor de zekerheid een aantal foto’s opgezocht om zeker te zijn van het resultaat. Ik was opgelucht vast te stellen dat op de Britse helmen de juiste bevestigingspunten aangebracht werden aan de buitenkant.

Bij de start van deze kit zag de grootte van het binnenwerk er reeds beter uit dan dat van de Duitse helmen. Bij een eerste dry-fit poging bleek dit keer het omgekeerde waar te zijn; in deze kit is het binnenwerk te groot. Een tweetal uur en enkele pogingen later, bleek er geen andere oplossing te zijn, dan 1 van de 5 flappen door een andere te overlappen, en de zaak af te ronden. Dit zorgt voor een onrealistische look, en opnieuw zal de creatieve bouwer die realisme nastreeft, zelf een onderdeel moeten maken om het binnenwerk correct weer te geven.

De Amerikaanse helm


Een beetje gedemotiveerd ben ik als laatste begonnen aan de Amerikaanse kit. Door de fitting-problemen van de vorige helmen was ik wat wantrouwig tov de – schijnbaar – ingewikkelde binnenwerk-onderdelen, maar nu ging alles echter heel vlot. Ik was opgelucht bij de vaststelling dat het uiteindelijke resultaat beantwoordde aan de referentiefoto’s die ik van het net had geplukt. Deze kit heeft me aangenaam verrast en getuigde van een doordachte aanpak, vooral hoe het ronde binnenwerk tot een plat onderdeeltje was gereduceerd. Met behulp van een simpele handleiding, die opnieuw aan de kartonnen achterzijde van de kit was bevestigd, kon ik redelijk snel een realistisch ogende US helm tevoorschijn halen.

Algemene bevindingen


De conclusie die ik moet stellen na het bouwen van deze drie helmen, is gemengd. Aan de ene kant biedt SKP Models een set helmen die heel mooi en realistisch ogen, maar wanneer de kits onder de loepe genomen worden blijken hier en daar opvallende details weggelaten te zijn, of ronduit verkeerd, wat heel jammer is. Het binnenwerk van de Duitse helm is veel te klein, en dat van de Britse helm is te groot. Enkel het pakje Amerikaanse helmen is in mijn ogen het geld waard dat je ervoor betaalt. Het is best jammer dat de Duitse en Britse kits tegenvallen, deze hadden een hele mooie aanvulling kunnen zijn voor diorama's in een WO2-setting.
SAMENVATTING
Pluspunten: behoorlijk gedetailleerd, snelle verzending, US helmen zijn heel mooi
Minpunten: Duitse helmen bevatten minder detail en foutief binnenwerk, UK helmen heeft te groot binnenwerk, soms te taai om mooi te plooien
Eindoordeel: Enkel de US helmen zijn het geld waard die je voor deze kit betaalt.
Waardering
60%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: SKP 016/ SKP 026 / SKP 028
  Adviesprijs: 14,95€
  Aanverwante Link: http://www.skpmodel.eu/
  Datum Review: Apr 16, 2008
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Czech Republic
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 76.67%
  GEPRODUCEERD DOOR: 85.13%

Over Steven Maes (KoOkiE)
VAN: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Hi, I'm Steven, 33 years of age and a modeling/WWII enthousiast since i turned 16. I've had some luck since a specialised modeling shop was started in the town I grew up in just when i started modeling, and had alot of help of the shop owner during my first project. After some years of absence I sta...

Copyright ©2020 door Steven Maes [ KOOKIE ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

Leuke toevoeging aan een supergedetailleerde voorstelling, maar ik heb zelf een helm voorzien van de nodige details en dat is ook erg goed meegevallen (als ik 'm nou terugvond, kon ik 'm tonen !) als je wat geduld hebt. Toch een knappe prestatie van het merk. G.
APR 17, 2008 - 08:49 PM
goed geschreven review! je hebt je tijd er voor genomen blijkbaar!! bedankt
APR 17, 2008 - 09:26 PM
Zeer Degelijke review Steven...hier hebben veel aan! Jammer dat er twee soorten tegenvallen...maar ze zijn wellicht bruikbaar genoeg om in een setting te plaatsen Knap werk. Grt Nico
APR 18, 2008 - 02:56 AM
Ik waan mij weleens vaker op WO2 websites en vind Duitse helmen ook wel interessant en wat mij met mijn kennis opvalt is dat de duitse helm niet hoog genoeg is? Het deel boven de vouw (die overigens misschien ook een tikkel breed is) is veel te laag. Althans zo ziet het er op de foto uit. Het idee lijkt me super, uitvoering wat minder Greetz, Jurrie
APR 22, 2008 - 07:46 PM
Ja ik heb ook de indruk gehad dat de vorm van de helm wat eigenaardig was, maar dit komt omdat er verschillende maten waren en ik heb 1 van de grootste maten op foto gezien, die zag er net zo uit als deze die in de kit zitten.
APR 23, 2008 - 08:59 AM
   

Uw mening telt!


Foto's
Click image to enlarge
  • GERMAN_helmets
  • UK_helmets
  • US_helmets