inloggen   |    registreer
Academy [ LAAT ALLE REVIEWS ZIEN VAN ] [ WEBSITE PRODUCENT ] [ NIEUWS PRODUCENT ]

Inbox Review
135
TIGER I (zonder interieur)

door: m v megroot [ POVOLO ]

Academy begint steeds meer en meer een merk van hoge kwaliteit te worden, in het begin was het niet meer dan een copie (vaak letterlijk met de fouten) van Tamiya modellen maar tegenwoordig leveren ze pareltjes.

Zoals deze Tiger I (excl. interieur) die het paradepaardje van de Duitse tankvloot weergeeft.

 

Inhoud doos:
Het eerste wat me opviel bij het openen van de doos was dat alles keurig verpakt zit, elk frame in een zakje. Dus niet zoals ik meermalen heb meegemaakt dat meerdere frame’s in een zakje zitten, waardoor sommige onderdelen al stuk zijn voor je ze van het frame afhaalt.

De bedoeling was dat de kit zonder aanvullingssets uit de doos werd gebouwd.

Na droog oefenen en de deeltjes op de frame’s opzoeken waar de lay-out van de frame’s die bij de bouwbeschrijving zit erg behulpzaam is, wordt na zo’n twee avondjes droogwerken de lijmpot opengezet

 

De Lower Hull:
Na wat enig schuurwerk aan de onderkant om de gegevens van de fabrikant te verwijderen, verloopt het samenbouwen zonder noemenswaardige problemen.
Alleen de asjes waarop de wielen moeten komen hebben wat vul en schuurwerk nodig.
De wielen worden samengesteld uit 2 helften met daartussen een ringetje, Poly-Caps genaamd. Nadat deze enkele keren terug uit elkaar zijn gevallen heb ik het besluit genomen om in tegenstelling tot wat de bouwbeschrijving aangeeft de beide helften van een klein druppeltje lijm te voorzien.
Dit doe ik voor zowel de Road Wheels, Idler Wheels en de Drive sprocket.
De wielen bevestig ik nog niet omdat dit het schilderen van de banden bemoeilijkt. Ze gaan weer keurig in het zakje.
Als derde is de achterzijde aan de beurt. Dit gaat zonder problemen omdat de bouwbeschrijving hier erg duidelijk in is. Alleen de 5 pootjes op de uitlaat vergen enige rust en zelfvertrouwen in de plaatsing. Zorg voor een rustig halfuurtje, want dit vond ik werkelijk een crime. Na dit werkje worden de luchtfilters gebouwd. Hier moet je een keuze maken of je de eerste of laatste versie van de Tiger I wil bouwen.
Na het samenbouwen van de luchtfilters, het plaatsen van de afdekkappen op de uitlaten en wat accessoires kan de achterzijde tegen de romp geplaatst worden. Geen enkele vulling voor naden of kieren is nodig. Perfecte passing.

Het daarop volgende lopende band werkje is het plaatsen van de torsiestangen.
Dit is gewoon een geestdodend werkje waar ik geen enkele lol aan beleefde. Het is van het frame snijden, braampjes verwijderen passen en zonodig weer wat ruimte maken totdat een goede passing is verkregen.
Ik ben misschien niet zo’n snelle bouwer, maar het heeft me toch een uurtje gekost.

Nu volgt het vervaardigen van de bovenkant van het rompje (Lower Hull). Deze omhelst het plaatsen van de roosters over het motorcompartiment, gereedschap, kistje’s en takelogen. Geen enkel probleem heb ik hierbij ondervonden.
Als dit alles gereed is kun je de luiken gaan samenstellen. Bij deze kleine onderdelen die bevestigd moeten worden zijn soms wel drie handen aan te raden. Daar wij mensen hier niet over beschikken is twee pincetten wel erg handig.
De afdekkapjes van de periscopen heb ik wat dunner gemaakt omdat ik deze te dik vond.
Als de bemanningsluiken geplaatst worden kun je kiezen voor open of gesloten. Ik heb voor de openstaande gekozen omdat er bemanning in de kit wordt bijgeleverd.
Het maken van de voorkant van de tank heeft geen enkel probleem opgeleverd niet wat betreft het plaatsen van het spatbord en het bevestigen van het machinegeweer.

Nu kan de romp worden samengesteld. Eerst wordt de voorzijde geplaatst en daarna het dek. Een kleine beetje vulmiddel aan de voorbovenkant is nodig omdat de passing hier iets te wensen over laat.
Het bevestigen van luchtfilterslangen laat ik nog even achterwege nadat het model is geschilderd.

Het bouwen van de toren kan beginnen. Alleen de loop heeft wat vul en schuurwerk nodig voor de naad, verder heb ik geen enkel probleem ondervonden.
Ook het plaatsen van de reserve schakels bewaar ik totdat het model is geschilderd.
Het samenstellen van de commandant opening, en schuttersluik is geen enkel probleem.
Voor het bevestigen van de reserve schakels aan de voorkant van de romp heb ik een stukje van de spatborden gesneden en op maat gemaakt. Nadat de schakels er aan zijn bevestigd wordt het geheel een lichte kromming gegeven om het geheel later wat een gebruikt uiterlijk te geven.

De kabels heb ik vervaardigd van 1,2 mm elektronica snoer dat bestaat uit 10 kernen van 0,1 mm. Deze heb ik na van de isolatie te zijn ontdaan in elkaar gedraaid en van een tipje soldeertin aan beide zijden voorzien.
De ogen van de kabels uit de kit afgesneden en uitgeboord, en met cyanoacrylaat (CA) lijm de koperdraad erin vast gelijmd. Deze kabels zien er vrij realistisch uit, en zeker beter dan die uit de kit. Je kunt ze in iedere vorm buigen.

 

Besluit:
Het is een heerlijke kit om te bouwen, en zeker voor een beginner zoals ik. Er zitten genoeg onderdelen in die je niet gebruikt en dit komt waarschijnlijk omdat het dezelfde gietramen zijn die voor de Tiger I met interieur gebruikt worden.

De spare box wordt dus goed gevuld. In de bouwbeschrijving wordt zelfs aangegeven wat je over moet houden.

Ik vind deze kit een aanrader, omdat hij weinig problemen oplevert en ontzettend goed is gedetailleerd. Om eerlijk te zijn heb ik na het bouwen van deze kit ontzetten veel zin om er een met interieur te bouwen en te super detailleren met after-market producten.

Maar er staan nog enkele dozen te wachten die gebouwd moeten worden. Als deze weggewerkt zijn is de Tiger I met interieur zeker de eerstvolgende kit die ik zal bouwen.

SAMENVATTING
Waardering
90%
  Schaal: 1:35
  Artikelnummer: 1386
  Adviesprijs: 55,00 €
  Aanverwante Link: Academy website
  Datum Review: Jan 27, 2004
  NATIONALITEIT ONDERWERP: Germany
_AVERAGESCORES
  _USERAVG: 85.00%
  GEPRODUCEERD DOOR: 82.72%

Over m v megroot (povolo)
VAN: ZEELAND, NETHERLANDS

Copyright ©2020 door m v megroot [ POVOLO ]. Alle rechten voorbehoudenkommentaren

   

Uw mening telt!